Vlada Srbije će možda poslati svog predstavnika na inauguraciju hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, saznaje Danas. Kako nam je rečeno u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, niko iz predsedničkog tima neće otputovati u Zagreb, 15. februara, ali postoji mogućnost da Vlada Srbije pošalje svog predstavnika.


Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije i bivši šef srpske diplomatije, demantovao je za Danas da ide na inauguraciju hrvatske predsednice.

„Iz generalnog sekretarijata predsednika Republike niko ne ide na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović. Ne znam da li će vlada ikoga odrediti da ide kao naš izaslanik. Normalno bi bilo da na inauguraciji bude otpravnica poslova, Bosa Prodanović, iskusni i uvažavani diplomata“, rekao je Ivan Mrkić za naš list.

I prema rečima Stanislave Pak, savetnice za medije Tomislava Nikolića, za sada je izgleda jedini izvestan predstavnik Srbije samo otpravnica poslova Ambasade Srbije.

„Prema informaciji kojom raspolažem, inauguraciji hrvatske predsednice prisustvovaće naš otpravnik poslova ambasade u Zagrebu – Bosa Prodanović. Ali, nije isključeno da će Vlada Srbije poslati nekog“, ističe Pak za Danas.

Juče u Vladi nismo dobili potvrdu da li će neko od članova otputovati 15. februara u Zagreb. Kontaktirali smo potpredsednike Vlade, Rasima Ljajića i Zoranu Mihajlović, koji su nam rekli da nemaju informacije o tome da li Vlada planira da nekoga pošalje na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović, odnosno da o tome nije bilo reči na sednicama Vlade.

Podsetimo, kao razlog zbog kojeg predsednik Srbije neće da prisustvuje inauguraciji predsednice Hrvatske, iz kabineta Tomislava Nikolića navedene su „njene izjave u kojima je Vojvodinu proglasila državom i Srbe u Hrvatskoj Hrvatima, kao i činjenica da je inauguracija zakazana za Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Srbije“.

Međutim, i inauguracija Tomislava Nikolića 2012. godine prošla je bez prisustva većine lidera regiona, pa tako i tadašnjeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića. Predsednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tirk nisu došli, zbog tadašnjih Nikolićevih spornih izjava, a isto je postupio i tada predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Izostao je i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. Objašnjavajući zbog čega nije došao na inauguraciju predsednika Srbije, Ivo Josipović rekao je tada da je Tomislav Nikolić „bio u političkoj stranci koja se zalagala za agresiju, a bila je umešana i u rat.“ Bakir Izetbegović objasnio je da je za odlazak na inauguraciju, ipak, još prerano, jer je „Nikolić čovek koji je promenio retoriku, ali da li je promenio stavove, to će nam morati dokazati u vremenu koje dolazi“. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nije naveo razlog za odsustvo.

Inauguraciji Tomislava Nikolića od regionalnih lidera prisustvovali su predsednik Crne Gore Filip Vujanović i lider bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska – Milorad Dodik.

Istorija izostanaka

Činjenicu da Tomislav Nikolić neće prisustvovati inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović prati izostanak Ive Josipovića, bivšeg hrvatskog predsednika, na inauguraciji Tomislava Nikolića 2012. Interesantan je u tom smislu i podatak da ni Boris Tadić nije prisustvovao inauguraciji Ive Josipovića 2010. godine, zbog dolaska tadašnjeg predsednika Kosova Fatmira Sejdijua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari