U dijalogu Beograda i Prištine ne bi trebalo da bude i pitanje statusa Kosova, jer bi insistiranje na toj temi uticalo na dalju destabilizaciju srpske zajednice na KiM, rekla je Rada Trajković, direktorka nevladine organizacije Evropski pokret Srba iz Gračanice, u nastavku Danasove debate „Crvene linije srpske politike na Kosovu“.

Ona je ocenila i da je neophodno da Beograd podrži ulazak Srba u kosovske institucije, posle sledećih parlamentarnih izbora koje će organizovati vlasti u Prištini.

* Kojim temama bi trebalo da bude posvećen predstojeći dijalog Beograda i Prištine, i da li bi i ko trebalo da posreduje, i pod čijim okriljem?

– U dijalogu Beograda i Prištine ne bi trebalo da bude i pitanje statusa Kosova, jer bi insistiranje na toj temi uticalo na dalju destabilizaciju srpske zajednice na Kosovu. Smatram da je put i jednih i drugih ka Evropskoj uniji paralelan i, upravo zbog toga, da će se na kraju doći i do pitanja statusa Kosova. Prioriteti Beograda i Prištine se razlikuju, pa bi zbog toga i jedna i druga strana trebalo da naprave neku vrstu agende, a da moderator budu predstavnici međunarodne zajednice. Za sada je važnije govoriti o standardu života građana, nego o statusu.

* Kako bi trebalo rešiti „sedenje za istim stolom“ predstavnika Beograda i Prištine u regionalnim organizacijama, imajući u vodi da kosovski zvaničnici ne žele da budu zastupljeni kao „Kosovo/Unmik“?

– Kosovo nije međunarodno priznato i zato ne može na papiru ispred njegovih predstavnika da stoji natpis „Republika Kosovo“. Nije problem ukoliko se predstavljaju samo kao predstavnici Kosova, jer oni predstavljaju svoje birače i bore se za njihove interese.

* Pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prihvati ulazak Kosova u Savet Evrope i OEBS?

– Kosovo ne može da bude u međunarodnim institucijama, jer ne ispunjava standarde da postane njihov član. Jedino je logično da Kosovo ima posmatračku ulogu, i ništa više. Srbija mora da pokuša da objasni međunarodnim institucijama svoje osećanje bola u vezi s Kosovom, a to je da se oseća ogorčenom i razočaranom, jer joj je otrgnut deo teritorije. Veliki je pritisak sada na predstavnicima Vlade Srbije, ali oni se i dalje moraju boriti da Kosovo ostane u Srbiji.

* Šta bi Beograd trebalo da učini ukoliko Priština podnese zahtev za prijem u UN?

– Ukoliko bi Priština podnela zahtev za prijem u UN, Beograd bi svakako trebalo da bude protiv toga, jer bi u suprotnom priznao nezavisnost Kosova.

* U slučaju podele Kosova, gde bi Srbija trebalo da povuče granicu?

– Kakvo je to pitanje? Ja sam potpuno protiv podele Kosova. Ne želim ni da komentarišem ovakvo pitanje.

* Da li Beograd treba da podrži ulazak Srba u kosovske institucije,na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu 2011?

– Neophodno je da Beograd podrži ulazak Srba u kosovske institucije na sledećim parlamentarnim izborima, i to u što jačem sastavu, intelektualnom i odgovornom. Potrebno je da se pametni i odgovorni ljudi bore za interese Srba na Kosovu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari