Pregovori o članstvu Srbije u EU počinju 21. januara, saopštio je juče predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej po završetku dvodnevnog samita šefova država ili vlada zemalja članica Unije na kojem je usvojen i pregovarački okvir. Evropski savet je na taj način potvrdio odluku Saveta ministara EU koja je doneta u utorak.

EU će na prvoj međuvladinoj konferenciji sa Srbijom predstavljati Grčka, koja 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje dvadesetosmorkom. Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja očekuje se u drugoj polovini 2014, a usvojeni pregovarački okvir predviđa najpre da se otvore poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, policiju i osnovna prava. Paralelno će biti otvoreno i poglavlje 35, u koje je uvrštena normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Okvirom je predviđeno da Beograd i Priština na kraju procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji potpišu „pravno obavezujući sporazum“. Visoka predstavnica EU i posrednica u dijalogu Beograda i Prištine Ketrin Ešton poručila je da navedena tačka ne predstavlja zahtev Srbiji da prizna nezavisnost Kosova.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima odlazeći sa samita Evropskog saveta da su zemlje članice prepoznale „izvanredan napredak“ koji je ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine.

Srpski premijer Ivica Dačić rekao je da se radi o istorijskom događaju i izrazio uverenje da će Srbija „brže od bilo kog drugog“ postati članica EU. „Ono što je godinama i decenijama izgledalo kao san počelo je da se ostvaruje“, poručio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će 21. januar biti i jasan signal evropskim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju.

Pregovore o pridruživanju Srbija će početi gotovo dve godine nakon što je dobila status kandidata za članstvo i nešto manje od devet godina otkako je počela proces evropske integracije.

Ministri spoljnih poslova EU jednoglasno su 25. juna preporučili da se pregovori sa Srbijom pokrenu najkasnije do januara 2014, kao i da Evropska komisija počne pripreme za pregovore, odnosno da pripremi pregovarački mandat i počne analitički pregled zakonodavstva. Tri dana kasnije šefovi država ili vlada EU odlučili su da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u januaru 2014. godine.

Nikolić: Novo poglavlje u istoriji

Predsednik Republike Tomislav Nikolić ocenio je da je dobijanjem datuma početka pregovora sa EU Srbija „otvorila novo poglavlje u istoriji“. „Sada će to biti uređena, stabilna država, u kojoj se stvaraju uslovi za bolji život građana“, istakao je Nikolić.

Danas saznaje: Pregovarački okvir biće javan?

Beograd /// Pregovarački okvir EU i Srbije biće javan dokument, saznaje Danas u Vladi Srbije. Kako nam je nezvanično rečeno, građani će najverovatnije od ponedeljka, u verziji na srpskom jeziku, moći da ga pročitaju na sajtu Kancelarije za evropske integracije, a moguće i na internet prezentaciji Vlade Srbije.

Nadležni u Vladi Srbije su sinoć dobili konačnu verziju pregovaračkog okvira, koju je usvojio Evropski savet. Dokument će tokom vikenda biti preveden i potom javno objavljen, saznaje Danas u Vladi.

Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije sa EU, za Danas objašnjava da će pregovarački okvir biti moguće videti i na sajtu Evropske komisije. „Mislim da će posle potvrde odluke ES taj dokument biti stavljen na sajt Evropske komisije. To je dokument EU i oni odlučuju o javnosti. Vlada Srbije nema šta da se izjašnjava o njihovom dokumentu. Mi samo treba da ga prevedemo bez grešaka u terminologiji“, navela je Miščevićeva.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, pozdravlja to što će građani imati slobodan uvid u pregovarački okvir. „Nadam se da će Vlada biti dosledna u svojoj nameri da taj dokument objavi, ali i da će i u budućem procesu pregovora i pristupanja biti obezbeđeni mehanizmi transparentnosti. Posebno je bitno da javna budu i merila (benchmarks) za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Na primeru Hrvatske se to pokazalo kao problem“, ukazuje Nenadić u izjavi za Danas.

Evropa o reformama u Srbiji

U zaključcima Saveta ministara EU, koje je juče potvrdio Evropski savet, navodi se i gde Srbija „treba da obrati posebnu pažnju“ kada je reč o unutrašnjim reformama države i društva. Taksativno su navedeni:

– vladavina prava (naročito reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala)

– reforma javne uprave

– nezavisnost ključnih institucija

– medijske slobode

– dalje unapređenje poslovnog okruženja

– dalje unapređenje društvene uključenosti ranjivih grupa, posebno Roma

– efikasna primena zakona o zaštiti manjina (nacionalnih i seksualnih manjina naročito)

– nastavak konstruktivnog angažmana u regionalnoj saradnji i jačanje odnosa sa zemljama u okruženju

– glatka i transparentna primena Protokola pri Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari