Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton najavila je juče da će Savet ministara EU danas, drugog dana zasedanja u Luksemburgu, razmatrati njen izveštaj. „Izvestiću o napretku koji je postignut između Srbije i Kosova“, rekla je Eštonova novinarima, podsetivši da se prošle sedmice sastala s premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem.


Savet za spoljne poslove EU juče se sastao na nivou ministara inostranih poslova, pod vođstvom Eštonove, a očekuje se da će danas, u formatu „opšti poslovi“, najverovatnije biti zaključeno da treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom, ali će tek šefovi država i vlada na samitu 28. juna doneti konačnu odluku.

Prema svim izveštajima iz Luksemburgu, Brisela i Berlina zvanični početak pregovora, održavanjem „međuvladine konferencije“ Srbije i zemalja članica EU, treba očekivati u decembru 2013. ili januaru 2014, s tim što bi Evropska komisija već tokom leta počela izradu okvira za pregovarački proces, kao i „skrining“, dubinsko snimanje svih reformi, usvajanja i primene zakona i njihove usklađenosti sa standardima EU.

Posle pregovora u noći između 20. i 21. juna, Ketrin Ešton je saopštila da su Dačić i Tači „postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima“, naglasivši da će zemlje članice EU izvestiti da su „dve strane učinile opipljive korake ka vidljivom i postojanom poboljšanju svojih odnosa“.

Stav Nemačke prema dodeljivanju datuma Srbiji takođe bi trebalo da bude poznat danas, budući da se očekuje da će poslanički klub CDU-CSU razmatrati ovu temu i odlučiti kako će se ponašati na sednici Komiteta za evropske poslove Bundestaga, koja se održava sutra, kao i na plenarnom zasedanju u četvrtak. Odluka koju poslanici Bundestaga donesu na plenumu biće obavezujuća za kancelarku Angelu Merkel na samitu Evropskog saveta u petak.

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović izjavio je juče tokom posete Berlinu da će Bundestag 27. juna dati „pozitivnu ocenu“ da se Srbiji odredi „konkretan datum „za početak pristupnih pregovora EU.

Stefanović je posle razgovora sa predsednikom Bundestaga Norbertom Lamertom rekao novinarima da datum početka pregovora još nije razmatran, ali da bi trebalo da bude u januaru iduće godine. „Bundestag je prepoznao napore Srbije. Kada je reč o samom datumu, konkretno, to još nije poznato jer Bundestag želi da prati razvoj situacije i da taj datum bude određen najverovatnije za januar sledeće godine“, naveo je Stefanović.

Šef nemačke diplomatije Gido Vetservele izjavio je juče u Luksemburgu da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta činjenica opšte priznata. „Vidimo da Srbija i Kosovo zaista pokušavaju da sprovedu ono što je odlučeno na političkom nivou i želeo bih da to otvoreno priznam“, rekao je Vestervele uoči jučerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU.

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt rekao je da se nada da će danas biti doneta pozitivna odluku o Srbiji i da se proces proširenja EU mora nastaviti. „Imamo dugoročnu odgovornost prema zemljama Zapadnog Balkana i veoma je važno da ih poštujemo“, izjavio je Bilt.

Austrijski vicekancelar i ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger založio se za početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom za kraj godine. „Uvek smo govorili da ako Srbija i Kosovo napreduju, ne samo za pregovaračkim stolom već i delima, da mora biti odgovora i nagrade“, istakao je on. Prema Špindelegerovim rečima, „odlučujuće je da se navede datum početka pregovora“.

Ambasadorka Mete Kjuel Nilsen za Danas

Danska je za datum

„Danska podržava stav da Srbija treba ove sedmice da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU“, navodi u izjavi za Danas Mete Kjuel Nilsen, ambasadorka Danske u Srbiji.

Naša sagovornica ukazuje da je prema mišljenju Kopenhagena Srbija bila jasna i dosledna u svojoj politici evropske integracije. „Brojne važne i teške odluke su donete i primenjene. Danska bi želela da vidi dalju integraciju Srbije u Evropsku uniji i želeli bismo da vidimo kako srpski narod i srpsko društvo imaju koristi od nužnog reformskog procesa koji će omogućiti dalja integracija u EU“, ocenjuje ambasadorka Danske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari