Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović sinoć su u vojnoj bazi kod Leposavića iza „zatvorenih vrata“ razgovarali sa komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Bilerom. Posle kratkog susreta nisu davali izjave, već su se u Zvečanu odmah sastali sa Štabom za vanredne situacije, u kome su predsednici četiri srpske opštine na severu KiM. Spekulisalo se o navodnom Bilerovom ultimatumu, ali se ništa preciznije nije znalo.


Susret sa Bilerom do poslednjeg trenutka juče je bio neizvestan, jer je komandant Kfora odbijao da razgovara sa srpskim zvaničnicima. Nezvanično se tvrdi da je srpska strana potegla sve svoje veze u NATO i zapadnim diplomatskim krugovima da bi došlo do susreta. Tokom jučerašnjeg popodneva oglasio se i srpski premijer Mirko Cvetković, pozivajući međunarodne predstavnike na KiM da počnu razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije, koji treba da rezultira smirivanjem stanja na severu.

U jednom trenutku pregovori su došli u ćorsokak, a iz diplomatskih izvora počeli su da stižu signali da bi na terenu narednih 48 sati mogli da budu „kritični“ i da je glavni „igrač“ zapravo američki ambasador u Prištini Kristofer Del. Pre susreta sa srpskim zvaničnicima, generala Bilera na dvadesetak minuta „zarobili“ su Srbi u Sočanici, ali je pušten posle intervencije Stefanovića i Bogdanovića. Ranije je bilo najavljeno da je susret sa Bilerom dogovoren na preksinoćnom sastanku u Raškoj srpskih zvaničnika sa Robertom Kuperom, posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine. Kako Danas nezvanično saznaje, predstavnici EU na pregovorima u Raškoj nisu želeli da razgovaraju o krizi na severu KiM, već su, navodno, tražili nastavak briselskog dijaloga o carinskom pečatu i CEFTI. Stav zvaničnog Beograda bio je da dijalog treba nastaviti što pre, ali tek kad se reši problem na severu Pokrajine, izazvan akcijom specijalnih jedinica KPS „Rose“.

Radio KiM javlja da Kuper od Beograda i Prištine traži da postignu privremen dogovor do nastavka briselskog dijaloga u septembru. Isti izvor tvrdi da bi taj privremeni dogovor značio slobodu kretanja na celom KiM, odnosno uklanjanje srpskih barikada, dok bi protok robe na Jarinju i Brnjaku bio privremeno obustavljen „zbog tehnickih nemogucnosti nastalih posle spaljivanja prelaza“.

Kuper je juče u Prištini razgovarao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i ministrom za trgovinu i industriju Mimozom Kusari Ljiljom. Tači je posle susreta izjavio da „nema povratka na status kvo na severu Kosova i da Priština ima crvene linije u razgovorima sa Beogradom: poštovanje kosovskog ustava, rezolucije parlamenta o briselskom dijalogu i teritorijalnog integriteta“. On tvrdi da je pitanje prelaza na severu „od suštinske važnosti za Kosovo, dok Beograd od toga pravi političko i predizborno pitanje“.

Posle sastanka kosovskih zvaničnika sa Kuperom održana je sednica Vlade Kosova. Pojedini politički krugovi u Prištini tvrde da je Kuper juče navodno, upozorio Tačija zbog akcije kosovskih specijalaca na severu.

Srbi na severu KiM su i jučerašnji, osmi dan od izbijanja krize izazvane akcijom kosovskih specijalaca, proveli na barikadama u selima Zupče i Rudare, kao i u opštini Leposavić prema administrativnom prelazu Jarinje. Tvrde da su spremni da ostanu na barikadama do ispunjenja njihovih zahteva. Kfor je stanje na terenu juče ocenio kao „prilično mirno, ali još napeto“, potvrdivši da njegove snage kontrolišu sve zvanične prelaze u ovom delu KiM. Helikopteri Kfora juče su celog dana nadletali srpske barikade.

Karmen Romero, portparol NATO, najavila je juče da će Alijansa, na zahtev generala Bilera narednih dana poslati na Kosovo dodatne vojne snage, kao pomoć Kforu. Prema nezvaničnim najavama, na KiM će doći još 700 vojnika, koji su sada stacionirani u bazama NATO u Nemačkoj.

Iz Euleksa je juče saopšteno da je Misija EU počela istragu o incidentima na prelazima Jarinje i Brnjak, koja je fazi prikupljanja dokaza. U istrazi učestvuje i KPS. Na sajtu SB UN, kojim ovog meseca predsedava Indija, juče je objavljeno da će se redovna rasprava o stanju na KiM održati 24. avgusta.

Rigorozne kontrole na Jarinju

Goran Bogdanović i Borislav Stefanović pozvali su juče prepodne Srbe na barikadama u Rudarima da se ne povlače i da „mirno iskažu svoju volju i ne dozvole da tu zaživi kosovska država“. Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je narodu da su „dostojanstvo, strpljenje i mir oružje protiv kog

ni najjače sile ne mogu ništa“. Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, potvrdio je za Danas da se Kfor od juče ujutru na prelazu Jarinje ne dozvoljava da se čak ni putničkim vozilima prehrambeni proizvodi, uključjući hleb i mleko, prenose iz centralne Srbije na sever KiM. Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka kontrole bile su manje rigorozne.

Novi sastanak?

Srpski zvaničnici dogovorili su se sinoć sa komandantom Kfora da će razmotriti mogućnost da se danas ponovo vide, ali je neizvesno da li će do susreta zaista i doći, rekli su sinoć Goran Bogdanović i Borislav Stefanović, gostujući na TV Most. Oni su najavili da će danas upoznati i Srbe na barikadaam o ishodu razgovara s generalom Bilerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari