Postavljajući javno pitanje zbog čega je Srbija pozvala u posetu premijera Rusije Vladimira Putina, ambasador Amerike Majkl Kirbi upozorio je srpsku javnost o mogućim negativnim posledicama koje slede zbog takvog odnosa države prema aktuelnoj krizi i pozicioniranja na rusku stranu.

 Kako za Danas tvrdi Predrag Simić, bivši ambasador i profesor Fakulteta političkih nauka, „kada ambasador izađe u javnost da govori o takvim pitanjima, to znači da je nezadovoljan odgovorom koji je dobio od najviših državnih zvaničnika“.

„Zbog toga se Kirbi sada obraća javnosti sa istim tim zahtevom. Kada ambasador izađe u javnost, to znači da nije dobio od državnih zvaničnika zadovoljavajući odgovor. Usledio je prelazak u takozvanu javnu diplomatiju, i ambasador je upozorio javnost o mogućim posledicama, ukoliko Srbija nastavi sa svojim naginjanjem na rusku stranu“, ističe Predrag Simić.

Prema njegovim rečima, eventualni dolazak Putina, ali i uopšte namera Srbije da ga ugosti, imaće direktnih posledica u odnosima Amerike i EU i Srbije.

Pitanje američkog ambasadora Majkla Kirbija zbog čega je Vladimir Putin pozvan u Beograd na dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je protumačio kao da je to pitanje upućeno ruskoj strani, a ne Srbiji, i da su to njihovi odnosi u koje on, kako je rekao, „ne bi ulazio“.

„To su njihovi odnosi i ja u to ne bih ulazio“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da američki ambasador nije tražio uvođenje sankcija i da ne vrši pritisak na Srbiju, te da je Kirbi „dobar čovek i odličan ambasador“.

Upitan kakvu poruku je Kirbi želeo da pošalje, Vučić je odgovorio „nemojte vi da brinete, ima ko da misli o tim porukama. Ne brinite se, Srbija je na dobrom putu. Sve će biti u najboljem redu“.

Američki diplomata je ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma dobri, ali je povodom najavljene posete ruskog predsednika Beogradu, upitao – ako se to desi, zašto Vladimir Putin dolazi?

„Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi – zašto dolazi? Zbog proslave oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije“, rekao je Kirbi u intervjuu jednom beogradskom dnevnom listu.

Nedugo potom, američki ambasador, upitan da pojasni svoju izjavu, rekao je da Srbija ima pravo da pozove koga god hoće i kada god hoće u posetu, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, a da je on samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobođenja Beograda.

„Srbija ima pravo da zove koga god hoće, to je na Srbiji i srpskom rukovodstvu, a ja samo mislim da je kontekst malo izvrnut. S moje tačke gledišta, Srbija može da ga (Putina) pozove kad god hoće, uključujući i na taj dan“, rekao je on.

Poziv Nikolića

U junu je predsednik Tomislav Nikolić uručio poziv ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu za ruskog predsednika. Prema dosad objavljenim informacijama, iz Kremlja još uvek nije potvrđeno da će Putin 20. oktobra posetiti Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari