Za sedam meseci rada aktuelnog saziva Skupštine Srbije članovi Vlade Srbije samo dva puta su pozivani da odgovaraju na pitanja narodnih poslanika – u maju i julu. Poslanička pitanja predviđena su za poslednji četvrtak u mesecu u periodu od 16 do 19 časova i tada u skupštinsku salu dolaze premijer i ministri na „propitivanje“.

Četiri meseca u okviru ovog saziva prošla su bez poslaničkih pitanja, a izostaće i poslednjeg četvrtka novembra. Predstavnici vladajućih partija objašnjavaju da je reč o proceduralnim razlozima, dok opozicija sumnja da je reč o izbegavanju članova vlade da odgovaraju na pitanja poslanika.

Na prvim propitivanju ministara devet poslanika postavilo je 18 pitanja, a prisutno je bilo devet članova Vlade Srbije. Najviše pitanja bilo je u vezi sa poplavama koje su zadesile Srbije, ali i o obrazovanju i javnim preduzećima, a odgovarali su premijer Aleksandar Vučić i ministri Srđan Verbić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić, Snežana Bogosavljević Bošković, Kori Udovički i Lazar Krstić.

U julu je na poslaničkim pitanjima u skupštinskoj sali sedelo šest članova Vlade, a na 22 pitanja deset poslanika odgovarali su premijer i ministri Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Srđan Verbić i Nebojša Stefanović.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić (SNS) objašnjava za Danas da su, prema Poslovniku skupštine, sednice na kojima poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade predviđene za poslednji četvrtak u mesecu od 16 do 19 časova. „Međutim, moraju da se ispune i određeni uslovi za održavanje sednice namenjene za pitanja, a to je da je zasedanje skupštine u toku. To znači da ako poslednjeg četvrtka u mesecu nema zasedanja, nema ni poslaničkih pitanja“, napominje Arsić dodajući da nije reč o tome da „skupština štedi vladu“.

I poslanik SDPS Ivan Bauer objašnjava za Danas da su poslanička pitanja na koja odgovaraju premijer i ministri Poslovnikom predviđena samo ukoliko je sednica skupštine u toku, ali dodaje da postoji i druga vrsta poslaničkih pitanja. „Svakog utorka i četvrtka početak sednice posvećen je poslaničkim pitanjima, koja poslanici postavljaju javno, a ministri odgovaraju naknadno u predviđenom zakonskom roku. Razlika je u tome što predstavnici Vlade nisu prisutni na sednicama i ne odgovaraju na licu mesta“, ističe Bauer.

Potpredsednica Skupštine Gordana Čomić (DS) objašnjava za Danas da je u ovom sazivu samo dva puta bilo poslaničkih pitanja na kojima prisustvuju ministri zbog podešavanja rasporeda rada sednica „tako da se poslednjeg četvrtka u mesecu ne radi“. „Tako će, izgleda, biti i ovog puta. Međutim, Poslovnik formalno nije prekršen, ali je namera izbegavanja jasno čitljiva“, naglašava Čomićeva.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević kaže za naš list da je smisao instituta poslaničkog pitanja da se predsednik Vlade i ministri suoče sa pitanjima, pa i kritikom narodnih poslanika, pre svega iz opozicionih stranaka.

„Vlada je imala obavezu da barem šest puta dođe na tu vrstu suočavanja u ovom skupštinskom sazivu, a bili su svega dva puta. Takvo delanje Vlade i njenog predsednika je za mene najpre nepoštovanje vladavine prava i Skupštine kao centralne političke institucije u našem ustavnom sistemu, a onda i izbegavanje odgovornosti za loše upravljanje“, navodi Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari