– Broj narodnih poslanika Skupštine Srbije biće smanjen sa sadašnjih 250 na 125 do 150, najavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić, na svečanoj sednici Vlade Srbije održanoj na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje u rudarskom basenu Kolubara, povodom prve godišnjice od formiranja vlade. Da bi se to, međutim, izvelo, neophodno je promeniti i Ustav Srbije, u kojem eksplicitno piše da Narodnu skupštinu čini 250 poslanika.

„Verujem da ćemo u narednih godinu dana mandata imati snage da makar izađemo pred građane sa nacrtom novih rešenja, i kada je reč o smanjivanju broja poslanika“, rekao je premijer. Naveo je primer Češke, koja ima više od deset miliona stanovnika, a ima 50 poslanika manje nego Srbija, ili Belgije, koja takođe ima više od deset miliona stanovnika i 150 poslanika. Prema njegovim rečima, političke reforme će obuhvatiti i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demokratski sistem.

Profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević objašnjava za Danas da ova Vučićeva izjava može označiti približavanje početka rada na promeni Ustava, bez koje je nemoguće smanjiti broj poslanika. „To je bila jedna od 'čuvenih' inicijativa SNS u periodu kada su se formirali kao stranka i kada su sakupljali milion potpisa, ali su posle sa tim zastali. Bilo je i ranijih najava i predloga raznim prilikama za promenu Ustava, a između ostalog to je i preporuka EU. Lično, smatram da u novom ustavu ne bi trebalo precizirati broj poslanika, već to urediti zakonom ili formulom da na toliko i toliko stanovnika ide jedan poslanik“, napominje Milosavljević.

Vlada Srbije, inače, jednoglasno je juče usvojila izveštaj o svom jednogodišnjem radu, a Vučić je poručio da će njegov kabinet nastaviti da radi i donosi teške i hrabre odluke. „Gospodo ministri, imate tu odgovornost, privilegiju i čast da nešto uradite za svoju zemlju. Moramo da radimo još teže i više. Ako bismo radili isto, ne kažem da bi to bilo mali, ali ne bi bilo dovoljno“, poručio je premijer.

Premijer se, zatvarajući svečanu sednicu, zahvalio građanima Srbije na poverenju koje su joj ukazali, istakavši da je vlada donosila teške odluke koje su neretko bile smele i hrabre u političkom smislu. „Grešili smo, u to nema sumnje, ali onaj ko radi, taj i greši. Međutim, važno je da nastavi da radi, da ustane, da se podigne i to će biti naš princip i u budućnosti“, poručio je Vučić.

Objasnio je da je odluka da sednica bude održana u kolubarskom basenu doneta zato što je to, kako je rekao, jedino mesto gde smo se borili sa poplavom, stanjem koje je zatekla vlada kada je počela da radi. „Zemlja je bila u vodi do guše, stanje u kojoj smo je zatekli kada smo preuzeli vladu“, ukazao je Vučić dodavši da je Kolubara simbol onoga kroz šta smo prošli u proteklih 12 meseci.

Osvrnuo se i na ekonomiju, istaknuvši da Vlada Srbije vodi tešku borbu za oporavak srpske ekonomije, ali i da se svi njeni članovi nisu uvek najodgovornije ponašali. On je napomenuo i da je „novčanik Srbije danas zdraviji“ nego pre godinu dana, a deficit budžeta će i na kraju četvrtog meseca 2015. biti upola manji od prethodno planiranog, oko 30 milijardi dinara. Vučić je dodao i da će ugovor o projektu „Beograd na vodi“ biti predočen javnosti čim stupi na snagu.



 

„Biće mi bolje“

Vučić je izjavio da poslednjih dana ima problema sa zdravljem, dan nakon što je otkazao pojavljivanje na dva događaja. Vučić se nije pojavio u nedelju na sednici GO SNS i potpisivanju ugovora o projektu „Beograd na vodi“, da bi juče, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o potpisivanju memoranduma o razumevanju sa nemačkom kompanijom „Tenis“, rekao da mu „poslednjih dana nešto nije dobro“. On je, međutim, izjavio da mu je sada dobro i da će mu biti bolje.

 

 

Kritike DS i LDP

Član „vlade u senci“ DS Ivan Stefanović izjavio je da je Vlada Srbije „zbog korupcije i nesposobnosti“ na poslu ispumpavanja vode sa kopova Rudarskog basena „Kolubara“ izgubila više od 250 miliona evra i devet meseci. Lider LDP Čedomir Jovanović u pisanoj izjavi za medije ocenjuje da su za stanje u zemlji krivi i oni koji su bili i oni koji su sada na vlasti, i zaključuje da jedan čovek i jedna stranka ne mogu da reše probleme.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari