Premijer Srbije Mirko Cvetković saopštio je danas da je pokrenuo postupak za razrešenje sa dužnosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića.

Obavestio sam jutros predsednika Borisa Tadića da Vlada nije u mogućnosti da funkcioniše i da treba da se zamene oni koji ruše njeno jedinstvo – rekao je na konferenciji za novinare premijer Cvetković.

Ova odluka će, kako je naveo, u najkraćem roku biti dostavljena Skupštini Srbije na razmatranje.

Cvetković je istakao da Vlada Srbije mora da funkcioniše jedinstveno kako bi se izvršile promene u 2011. i dodao da ova odluka nije usmerena protiv G17 plus, da nisu obuhvaćeni ostali ministri te stranke i da ne očekuje da će doći do pada Vlade.

Prema Cvetkovićevim rečima, razgovori o rekonstrukciji Vlade i tome ko će zameniti Dinkića obaviće se u naredne dve nedelje.

Povod za sukob ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića, čije je razrešenje danas pokrenuo premijer Srbije, bila je nova investicija slovenačkog Gorenja u Srbiji.

Ilić je javno ukazivao da Dinkić većim subvencijama za investiciju Gorenja u Zaječaru narušava tržišnu konkurenciju i „otima“ tog investitora Valjevu, gde je već opremljen plac za izgradnju fabrike Gorenja.

Gorenju se, kako je izjavljivao Ilić, za investiciju u Zaječaru nude stimulacije iz republičkopg budžeta od 10.000 evra za svako novootvoreno radno mesto, dok su za Valjevo te stimulacije tri puta manje.

Prema oceni Ilića, Dinkić je iz političkih razloga podsticao dolazak Gorenja u Zaječar, jer je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić član političke koalicije Ujedinjeni regioni Srbije, gde je vodeća Dinkićeva stranka G17 plus.

Obrazloženje Dinkića je bilo da je Zaječar, kao i još tri grada u Srbiji, po odluci Vlade Srbije dobio specijalni status zbog visoke stope nezaposlenosti, zbog čega su i najveće stimulacije za investitore koji tamo zapošljavaju radnike.

Dinkić je 27. januara sa predstavnicima Gorenja potpisao predugovor o otvaranju fabrike u Zaječaru u kojoj bi trebalo da bude zaposleno 300 radnika i u koju će biti investirano oko 2,9 miliona evra.

Revoltiran javnim istupima Ilića povodom najave nove investicije Gorenja u Zaječaru, Dinkić je uputio pismo premijeru Srbije i zatražio da „najstrože kazni Ilića“.

Prethodnih dana Dinkić je izjavljivao da još čeka odgovor premijera.

O predlogu za razrešenje Mlađana Dinkića sa funkcije ministra ekonomije i regionalnog razvoja Skupština Srbije će se izjašnjavati na prvoj sednici nakon što premijer Mirko Cvetković zvanično dostavi svoj predlog.

Dinkiću će mandat prestati ukoliko predlog za njegovo razrešenje podrži većina, odnosno najmanje 126 poslanika u Skupštini Srbije.

Premijer Cvetković je najavio da će u najkraćem roku dostaviti parlamentu predlog za razrešenje Dinkića.

Dinkić ima pravo da se obrati poslanicima kada se bude odlučivalo o njegovom smenjivanju.

Prema Zakonu o Vladi, ukoliko parlament smeni Dinkića, premijer treba da odredi drugog ministra da sprovodi ovlašćenja ministra zdravlja, kao i da u roku od 15 dana, od dana prestanka mandata, predloži Skupštini izbor novog ministra, koga parlament bira većinom glasova od ukupnog broja poslanika, odnosno najmanje 126.

Državnog sekretara bira i razrešava Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari