Vladimir Putin je četvrti zvaničnik najvišeg ranga koji je posetio Beograd za poslednje tri godine. Beograđani i javne gradske službe imali su dovoljno prilika da se „istreniraju“ kada je zbog potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i američke državne sekretarke Hilari Klinton, dobar deo grada bio u blokadi zbog, shodno nivou gostiju, najstrožih mera bezbednosti.


Beograd je Putina juče dočekao okićen srpskim i ruskim trobojkama. U prepodnevnim satima u centru grada atmosfera je bila uobičajena, mada uz nešto manje saobraćajnih gužvi, s obzirom na to da su mnogi vozači, shodno savetima iz MUP, odlučili da ovog puta koriste javni saobraćaj. S druge strane, situacija na Novom Beogradu, iz pravca aerodroma „Nikola Tesla“ i oko Palate Srbija bila je vanredna. Duž trase kojom se kretala Putinova kolona automobila, u kojoj je centralno mesto imao njegov oklopljeni “zil 41052“, bili su raspoređeni policajci. Za celu posetu angažovano ih je oko 5.000, skupa s pripadnicima drugih službi bezbednosti. Kako se kretala kolona, tako je i saobraćaj bio zatvaran. Naravno, najjače mere obezbeđenja bile su na Bulevaru Mihajla Pupina, oko Palate, gde su od ranog jutra raspoređene snage Žandarmerije i drugih specijalnih jedinica, u proseku na svakih dvadesetak metara. Policajci na konjima i sa specijalno obučenim psima kontrolisali su prilaze zdanju. Crveni tepih bio je postavljen već oko 8 ujutru.

Pojačano obezbeđenje bilo je primetno i oko hotela Hajat i kod Brankovog mosta, kao i u najužem centru grada, oko Narodne skupštine i zgrade Predsedništva. Kada su premijer Putin i predsednik Tadić napustili Palatu Srbija, oko 15.30, saobraćaj je zatvaran u pravcu centra. Što se tiče atmosfere u gradu, reklo bi se, što su posete svetskih državnika češće, Beograđani postaju strpljiviji i s manje tenzija doživljavaju remećenje redovnog ritma života.

Poseta u brojkama

400 miliona evra cena je po kojoj je NIS prodat Rusima, plus ulaganja u Banatski dvor i obećanja o Južnom toku.

300 miliona dolara vredi avion „Iljušin 96“ kojim je doputovala ruska delegacija. Jedan međunarodni let tog aviona košta 1,2 miliona dolara.

4.000 minimalni je broj pripadnika snaga bezbednosti koji su se brinuli da poseta prođe bez incidenata.

400 predstavnika medija pratilo je posetu, od toga 250 domaćih i 150 stranih, uključujući njih 60 koji su stigli u Putinovoj delegaciji.

195 km/h brzina je koju dostiže automobil „zil-41052“ u kojem se Putin vozio po Beogradu. Oklopljen, može da izdrži i manji nuklearni udar.

60 minuta kasnila je delegacija Rusije pri dolasku na beogradski aerodrom, a za isto toliko produžen je sastanak Tadića i Putina „u četiri oka“.

11 gradova u Srbiji proglasilo je Vladimira Vladimiroviča Putina svojim počasnim stanovnikom.

10 godina je prošlo od prethodnog Putinovog boravka u Beogradu, kada je bio u svojstvu predsednika Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari