Predsednici Boris Tadić i Ivo Josipović ocenili su juče u Zagrebu da su Srbija i Hrvatska u poslednjih deset meseci rešile mnoga otvorena pitanja, a da je među onima za koja se još traži rešenje prioritet problem ljudi nestalih tokom rata devedesetih.


Posle susreta u Josipovićevoj kancelariji na Pantovčaku, gde su prvo razgovarali u četiri oka, a zatim u društvu delegacija dveju država, Tadić i Josipović su istakli napredak vlada u Beogradu i Zagrebu u radu na povratku izbeglih i rešavanju njihovih stambenih problema.

Predsednici su se založili za otvaranje arhiva u dvema državama kako bi ovo pitanje bilo rešeno jer, prema rečima Josipovića, bez toga proces pomirenja u regionu ne može biti dovršen. Velika pažnja u razgovoru dva predsednika bila je posvećena pitanju srpske manjine u Hrvatskoj i zaštiti njihove kulture, identiteta, pisma i jezika. Takođe, govoreći o učlanjenju u EU, Tadić je rekao da i Zagreb i Beograd ostaju posvećeni tom cilju i dodao da Srbija snažno podržava Hrvatsku na njenom putu integracija.

Predsednik Tadić razgovarao je juče i s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, predsednikom Sabora Lukom Bebićem, kao i s predstavnicima Srpskog narodnog veća i Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Tadić je u „Zlatnu knjigu“ na Banskim dvorima, sedištu hrvatske vlade, upisao: „Neka ovo bude nova stranica zajedničke istorije“. Hrvatska premijerka i srpski predsednik izjavili su novinarima da su postigli politički dogovor o načelima na kojima će se temeljiti trajno rešenje stambenog zbrinjavanja srpskih izbeglica iz Hrvatske, kao i da će njihovi saradnici raditi da se za te potrebe organizuje donatorska konferencija.

Tadić i Josipović danas će se obratiti učesnicima Biznis foruma u Zagrebu, a potom će posetiti opštinu Krnjak. Predviđeno je da posete i opštinu Gračac i obiđu Sajam ličkih proizvoda, a u selu Deringaj sastanu s jednom srpskom povratničkom porodicom. Na kraju boravka u Hrvatskoj, Tadić i Josipović će posetiti manastir Krupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari