Skupština Kosova još nije dobila inicijativu za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine i produženje mandata misiji Euleks. Od njihovog usvajanja zavisi datum raspuštanja parlamenta.

Ako budu usvojene sutra na plenarnoj sednici, velika je šansa da parlament uskoro bude raspušten – izjavio je za Danas Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova.

Povodom izjave američke ambasadorke u Prištini Trejsi En Džejkobson da bi vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogli da se održe po starom izbornom zakonu, Miletić objašnjava da je predlog novog zakona, zbog kog su srpski poslanici napustili kosovski parlament, još u skupštinskoj proceduri i da se ne zna da li će biti povučen. Prema njegovim rečima, Srbi se neće vratiti u Skupštinu dok se zvanično ne odluči da se glasa po starom zakonu.

– Tvrdnje u albanskim medijima da Srbima nije stalo do rezervisanih mesta u Skupštini Kosova, jer traže njihovo produženje samo za jedan mandat i da su spremni da „trguju“ glasajući za vojsku Kosova apsolutno ne stoje. Srbi na KiM ni pod kakvim uslovima neće podržati kosovsku vojsku, niti će za privremeno rešenje za rezervisana mesta glasati za stalno rešenje kakvo je vojska – rekla je za Danas Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova.

Trajkovićeva je ujedno najavila da će srpski poslanici učestvovati u raspravi o inicijativi za specijalni sud za zločine OVK i produženje mandata Euleksa.

U Predsedništvu Kosova potvrđeno je da je predsednica Atifete Jahjaga uputila pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton sa zahtevom da se produži mandat Euleksa i da se ustanovi specijalni sud koji bi se bavio ratnim zločinima koje je počinila rasformirana OVK. Posle odgovora Brisela to pismo biće upućeno nadležnim kosovskim institucijama. Spekuliše se da se već zna odgovor, s kojim su upoznate i kosovske institucije – mandat Euleksa produžiće se na još dve godine i biće ustanovljen specijalni sud za zločine OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari