Naši međunarodni partneri su već uvažili ključne zahteve Kosova u vezi sa istragama specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o navodima iz izveštaja Dika Martija. Nažalost, Srbija je svim sredstvima propagande pokušala da iskoristi Martijeve optužbe, kako bi prekrojila istoriju kosovskog rata i vratila pitanje Kosova pod okrilje UN.

Bilo je više od deset formalnih zahteva Srbije upućenih Ujedinjenim nacijama da se bave optužbama iz izveštaja Dika Martija, ali sada je jasno da će te navode istražiti kosovski sud, u okviru zakona i Ustava Kosova, sa međunarodnim pravnim osobljem, koje će podržati naš specijalni sud – kazao je u intervjuu za Danas Petrit Seljimi, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja, koga prištinski mediji navode kao čoveka koji je odnedavno zadužen za odnose s javnošću u kabinetu kosovskog premijera Hašima Tačija.

Seljimi je istakao da će, „zbog želje Kosova da proces kojim će jednom zauvek biti zatvoreno ovo poglavlje bude verodostojan i transparentan“, specijalni sud biti uspostavljen u nekoj evropskoj državi, na osnovu bilateralnog sporazuma Kosova i te države, kako bi se omogućilo međunarodnim sudijama i tužiocima da zaključe bilo kakav proces koji može da nastane iz istrage Euleksa.

„Jasno je da se neće sud UN, već kosovski sud sa međunarodnim osobljem baviti bilo kakvim optužbama protiv bilo kog građanina Kosova. Kosovo će se, takođe, uspostavljanjem specijalnog suda postarati da se pokret za oslobođenje i nezavisnost na Kosovu distancira od pojedinaca koji su možda umešani u kriminalne aktivnosti“, naveo je sagovornik Danasa.

Da li će optužbe uperene protiv kosovskog premijera imati uticaj na izbornu agendu Kosova? Poznato je da Marti optužuje Tačija za trgovinu organima.

– Glavni deo optužbi je naučna fantastika i to će dokazati istrage. Ali, pojedine optužbe su veoma ozbiljne i Kosovo će otvoriti specijalni sud da bi se njima bavilo. S obzirom na to da ćemo se u bliskoj budućnosti kandidovati za članstvo u Savetu Evrope, takođe je važno za kosovsko društvo i državu da pokažu da mogu da se nose sa zločincima u sopstvenim redovima, ako se dokaže da ih je bilo. Znamo da je čak i Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele imao sopstvene kriminalce i, nažalost, svaki gerilski otpor može da privuče loše ljude sa lošim namerama. Zato je važno da kosovski parlament odobri osnivanje specijalnog suda i da predsednica produži mandat Euleksu za još dve godine, kako bi zauvek ućutkali one koji su skloni tome da sistematski napadaju reputaciju Kosova. Intervencija NATO na Kosovu i ustanak OVK predstavljaju najuspešniju zapadnu intervenciju koja je pomogla Srbiji i Kosovu da se pokrenu u pravcu evropske budućnosti, a specijalni sud koji će se baviti optužbama Dika Martija zacementiraće legitimnost Kosova kao moderne, evropske države. Ne treba da strahujemo već da u potpunosti podržimo osnivanje tog suda, znajući da porodicama civilnih žrtava na obe strane, ne samo na albanskoj, trebaju odgovori o njihovim bližnjima.

Očekujete li da će princip „rezervisanih mesta“ za Srbe u kosovskom parlamentu biti sačuvan?

– Prema Ahtisarijevom planu od Kosova je zatraženo da ima „rezervisana mesta“ tokom dva mandata parlamenta za manjine, čime im je data četvrtina mesta u kosovskom parlamentu, iako čine samo pet odsto stanovništva. Takav oblik pozitivne diskriminacije bio je potreban da bi se obezbedilo da se lideri kosovskih Srba priključe kosovskim institucijama nakon nezavisnosti. Prema takvoj formuli „garantovana mesta“ su automatski preobražena u „garantovana mesta“, što omogućava Srbima da imaju najmanje deset poslaničkih mesta. Produženje te stare formule je moguće, što podržavaju i premijer Tači i međunarodna zajednica, ali za sada ne postoji dvotrećinska većina u parlamentu koja bi podržala produženje principa „rezervisanih mesta“.

Mislite li da je moguće uskoro formirati oružane snage Kosova?

– Oružane snage Kosova su već formirane, kao rezultat nedavne Strategije nacionalne bezbednosti, koja je pisana uz podršku SAD i drugih NATO saveznika. Parlament će uskoro potvrditi tu odluku, ali sledeće godine bićemo svedoci formiranja dinamične i odbrambene sile koja će obezbediti Kosovu važan element u bezbednosnoj arhitekturi Balkana. Kosovski parlament je takođe prihvaćen kao posmatrač u Parlamentarnoj skupštini NATO, što znači da ćemo se snažnije kretati u pravcu integracije u NATO. Stoga, ne samo da je moguće ostvariti cilj o uspostavljanju multietničke vojske Kosova, već je to realnost suštinskog i bespovratnog projekta građenja države koji se odvija svakog dana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je pomenuo mogućnost usvajanja nove rezolucije o Kosovu u srpskom parlamentu. Kakav bi, prema vašem mišljenju, bio značaj tog dokumenta?

– Nijedan dokument, rezolucija ili Ustav koje su srpske institucije usvojile od 1999. nije imao nikakav uticaj na Kosovo. Srpski parlament može da proglasi da je Mars deo Srbije, ali realnost na terenu i istorijski Briselski sporazum Kosova i Srbije dokazuju da postoji država koja se zove Kosovo, ona je sused Srbije, i mi moramo da normalizujemo odnose ako želimo da postanemo članice EU.

Međusobno priznanje krajnji rezultat dijaloga

Šta bi trebalo da budu glavne teme u narednoj fazi dijaloga u Briselu?

– Moramo da sprovedemo sve sporazume, uključujući potpuno ukidanje svih pravosudnih i policijskih institucija Srbije na severu Kosova, kao i punu integraciju u ustavni sistem Kosova. Svi naredni sporazumi će polako ali sigurno zacementirati odvojene puteve Kosova i Srbije prema članstvu u EU, što će, na kraju, biti moguće jedino ako se obe države međusobno priznaju. Ovo će biti krajnji rezultat buduće faze našeg političkog dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari