Šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je za Danas da ne postoje šanse da se do najavljene prištinske akcije preuzimanja administrativnih prelaza na severu KiM 16. septembra održi nova runda briselskog dijaloga, na kojoj bi se ovaj problem rešio za pregovaračkim stolom.


– Priština u ovoj fazi ne želi da razgovara o prelazima i severu KiM. Sastanci u Briselu dogovaraju se usaglašavanjem, a ne samo na osnovu želja Beograda. Novi krug dijaloga planiran je za kraj septembra, kada bi teme trebalo da budu električna energija, telekomunikacije i prisustvo Prištine u regionalnim forumima – kaže Stefanović. On ističe da se zvanični Beograd nada da „Priština posle 15. septembra ipak neće posegnuti za jednostranim potezima, a ako to učini, Srbija će, kao država, reagovati u svojim okvirima mirnim sredstvima“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da Vlada Srbije nije raspravljala o načinima na koje bi mogla da odgovori na najave kosovskih zvaničnika da će 16. septembra na administrativne prelaze na severu poslati kosovske carinike i policiju. Dačić tvrdi da će eventualna nova akcija Prištine „biti prilika da se uključi EU, odnosno Kfor, Euleks i drugi međunarodni predstavnici na KiM, da budu, zaista, statusno neutralni i da sprovođenje dogovora iz Brisela ne bude u suprotnosti sa onim o čemu je tamo razgovarano“. „Koliko smo svi obavešteni, nije dogovoreno da na prelazima Brnjak i Jarinje budu kosovski carinici i policajci“, tvrdi Dačić.

Na severu KiM i dalje je napeto i mirno. U severnom delu Mitrovice juče su ponovo protestovali radnici zaposleni u pravosuđu zbog najave dolaska albanskih sudija i tužilaca u tamošnji sud, kao i zbog pokušaja da se srpsko pravosuđe integriše u kosovske institucije. Radnici pravosuđa više od 70 dana protestuju i u Gračanici sa zahtevom da budu vrate na radna mesta bez kojih su ostali posle sistematizacije.

Protiv integracija u kosovske institucije juče u severnoj Mitrovici u mirnoj šetnji protestovali su i radnici „Elektrokosmeta“. Oni su u radnim odelima, sa šlemovima na glavi, nosili srpske zastave i transparente, tražeći odgovor od Euleksa „zbog čega je počeo s primenom zakona samoproglašene kosovske države i kosovskih pečata“.

Prema izveštajima agencija, u toku su razgovori na više nivoa kosovskih zvaničnika, predstavnika Ambasade SAD u Prištini, Kfora i Euleksa o primeni rešenja za carinski pečat postignutog u Briselu, koji pojedini prištinski mediji nazivaju i „planom za novu policijsku akciju“. U Euleksu i Kforu tvrde da „još nije doneta odluka o konkretnom rešenju i sastavu carinske službe“.

Izvori Danasa na terenu kažu da se šire razne priče koje uglavnom služe za izazivanje panike, jer su opšte prognoze da je kosovskim specijalcima lakše da se helikopterima prebace na administrativne prelaze, nego da idu u novu terensku akciju. Srbi na severu KiM procenjuju da se Priština sprema da najpre zauzme prelaz Brnjak u opštini Zubin Potok, u kojoj živi 10.000 Srba, a da je Jarinje, koje pokriva ostale tri srpske opštine s daleko više stanovništva, ostavila za kasnije, kao „krupniji zalogaj“.

U Prištini je juče izvršena smena na čelu Kfora. Dosadašnjeg komandanta nemačkog generala Erharda Bilera zamenio je njegov zemljak i imenjak general Erhard Drevs. On je šesti Nemac od 16 komandanata Kfora od uvođenja protektorata UN na KiM.

Iz kabineta prvog zamenika premijera Kosova Bedžeta Pacolija juče je saopšteno da je Gabon postao 82. zemlja članica UN koja je priznala kosovsku nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari