Ovakva odluka Evropskog saveta se već danima nazirala. Nesumnjivo je da EU koristi odluku o kandidaturi kao snažno sredstvo pritiska na Srbiju da učini krupnije korake u pregovorima sa Prištinom, kaže za Danas Maja Kovačević, predavač na Fakultetu političkih nauka i bivša direktorka savezne Kancelarije za pridruživanje EU, komentarišući jučerašnju odluku ES o srpskoj kandidaturi.


Hoće li zbog ovakve situacije reformski procesi u Srbiji da odu u drugi plan, jer bi vlast morala da se fokusira na rešavanje situacije na Kosovu?

– Sigurno je da je pitanje Kosova tema broj jedan u sadašnjim odnosima Srbije i EU. Što se reformi tiče, iako njihovo sprovođenje ima dosta nedostataka, one su odavno bile dovoljno odmakle i, da su jedini kriterijum, Srbija bi već morala da ima status kandidata. Još dok je problem nepotpune saradnje s Hagom bio kočnica, bilo je jasno da će i Kosovo doći na red, ali je javnost zavaravana drugačijim izjavama zvaničnika i Srbije i EU. Nekoliko meseci unazad karte su otvorene i Srbija mora da se suoči s time da će dalji tok integracije podrazumevati krupne ustupke u pravcu „zaokruživanja“ nezavisnosti na Kosovu. Umesto realnog sagledavanja perspektive naših odnosa sa EU, u našem političkom životu je na delu zavaravanje i povlačenje poteza koji donose kratkoročnu korist, ali nisu deo ozbiljne političke strategije.

Da li se ovakva situacija pri odlučivanju EU, kao sada sa Srbijom, ikada desila? Da li smo izuzetak, i zašto?

– Iako kriza u EU i ozbiljna konstitucionalna pitanja koja ona sada rešava utiču na proširenje uopšte, svakako da je Srbija izuzetak i to će tako biti i ubuduće. Izuzetak je već i time što je ovo prvi slučaj da EU učestvuje u stvaranju nove države na teritoriji svoje potencijalne članice. Na delu je nesumnjivi interes EU da od Kosova stvori funkcionalnu državu kako bi to predstavila kao uspeh svoje Zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Ako izbori u Srbiji budu raspisani kako je planirano, na proleće, pritisak u februaru i martu će biti još veći jer će EU očekivati da vlast u Beogradu učini sve tražene korake kako bi dobila status kandidata i time sebi ojačala poziciju na izborima. Potom će se pritisak nastavljati u svakom daljem koraku – određivanju datuma pregovora, otvaranju i zatvaranju pojedinih poglavlja, završavanju pregovora, sve do potpisivanja sporazuma o pristupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari