Činjenica da još nije izabran uži tim za pregovore Srbije sa EU između ostalog je posledica nedovoljnog broja stručnih kadrova u državnoj upravi, ali pregovaračke grupe su dobro funkcionisale u periodu od otvaranja tih pregovora do sada, kažu za Danas stručnjaci za evropsku integraciju, komentarišući nedavnu izjavu ministarke zadužene za evropsku integraciju Jadranke Joksimović povodom završetka skrininga da je jedna manjkavosti u dosadašnjem procesu bila to što još nije formiran uži pregovarački tim sa kompetentnim ljudima koji će sektorski da prate poglavlja.

Joksimovićeva je precizirala da „kada se otvore poglavlja, onda ne pregovaramo o standardima, već o načinima i rokovima kada ćemo da primenimo određene stavke iz zakonodavstva EU u naše zakonodavstvo, pa su“ zato potrebni dobri pregovarači, kako bi se ispregovarali dobri rokovi i najbolji načini primene evropskog standarda“.

Sena Marić, istraživačica Centra za evropske politike, ocenjuje za Danas da bi poželjan član užeg pregovaračkog tima trebalo da bude stručnjak sa oko deset godina radnog iskustva na evropskim poslovima, da poznaje našu „upravnu kulturu“, „odnosno da ima iskustvo rada u državnoj administraciji, kao i da kandidatura dobije podršku viših instanci – ministra i šefa pregovaračkog tima“.

– Po svemu sudeći, ovakvih kandidata nema dovoljno. Opšte je poznat problem „odliva“ kvalitetnih kadrova iz državne uprave, koji zbog nedovoljnih finansijskih i karijernih podsticaja za rad nalaze bolje uslove u privatnom, međunarodnom i nevladinom sektoru. Tako da osobe koje su otišle često nisu voljne da se vrate u državni sistem, pa čak ni kroz angažman u užem pregovaračkom timu. Verujem da će ubrzanje aktivnosti vezanih za pregovarački proces, ako do toga dođe, nužno usloviti entuzijazam za učešćem i formiranjem užeg pregovaračkog tima. Na kraju je najvažnije da te osobe zaista imaju dobre stručne kvalifikacije – konstatuje naša sagovornica.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, navodi za Danas da uži pregovarački timovi treba da postoje tamo gde nema kapaciteta u administraciji, odnosno u tom slučaju bi bilo nužno njihovo formiranje.

– Srpske institucije imaju kapacitete, pa u ovom momentu ne postoji potreba za formiranjem takvog tima. Svakako najveće čestitke za završeni proces skrininga idu timu za pregovore na čelu sa Tanjom Miščević i pregovaračkim grupama koje su činili ljudi iz resornih ministarstava. Naravno tek dolazi mnogo posla posle izveštaja EK o skrininzima, u kojima će se videti koliko je svako od poglavlja usklađeno sa evropskim zakonodavstvom i samim tim znati vremenski okvir za otvaranje pojedinih poglavlja. Ne očekuje se da je situacija sjajna u svim oblastima. Međutim, jasno je da nema napretka i otvaranja poglavlja ako se ne ostvari napredak u poglavlju 35. Nema političke volje sa naše strane oko pune primene Briselskog sporazuma i volje sa evropske strane da se stvori konsenzus i otvore prva poglavlja – zaključuje Štiplija.

 

Ranija obećanja

Tanja Miščević je početkom 2014. izjavila da će uži pregovorački tim sa EU uskoro biti poznat. Kako je tada objasnila, nije htela da žuri sa formiranjem tako važnog tima. Ministarka Joksimović je sredinom 2014. govorila da Srbija ima pregovaračku strukturu čiji je kapacitet potvrđen na svim skrininzima. „Uži pregovarački tim postoji i njega čine šef pregovaračkog tima, državni sekretari iz ministarstva finansija i spoljnih poslova, šef i sekretar misije pri EU. Ono što želimo jeste da takvu pregovaračku strukturu obogatimo što boljim poznavaocima prava i politika EU, ali i stručnjacima koji imaju odgovarajući autoritet. Neposredno posle izbornog procesa, svi mi u Vladi smo bili primorani da se bavimo sanacijom od poplava. Ali i taj deo posla ćemo uskoro završiti“, govorila je ministarka Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari