– Više puta odlagana plenarna rasprava u Skupštini Kosova o ustavnim amandmanima, neophodnim za donošenje zakona o specijalnom sudu za zločine na KiM, ni juče nije održana. U visokim diplomatskim izvorima u Prištini spekuliše se da je međunarodna zajednica tražila odlaganje, jer je bilo jasno da je nemoguće obezbediti skupštinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana na kojima je Vlada Kosova radila sa SAD.

Protiv zakona o specijalnom sudu već su se izjasnili Pokret Samoopredeljenje, AZBK Ramuša Haradinaja i Ljimajeva Inicijativa za Kosovo. Uprkos ovonedeljnim obećanjima šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija pred SB UN da će zakon o specijalnom sudu biti donet, juče mu je „poslušnost otkazalo“ 10 od 35 poslanika njegove DPK. Za predlog vladajuće koalicije da se jučerašnja sednica odloži „zato što je Nacrt zakona o specijalnom sudu još u Briselu“ glasalo je 78 od 120 poslanika, uključujući i Srpsku listu, dvoje je bilo uzdržano, a jedan protiv.

Povodom najavljene skupštinske rasprave o specijalnom sudu, u već napetoj atmosferi zbog nedavnog izricanja presude članovima Dreničke grupe i sahrana pripadnika ONA ubijenih u sukobu sa makedonskom policijom u Kumanovu, juče su ispred kosovskog parlamenta protestovali veterani OVK i Pokret Samoopredeljenje. Demonstranti su nosili fotografije Sulejmana Seljimija, osuđenog člana Dreničke grupe, bivšeg ambasadora Kosova u Albaniji i komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa i natpise „Za tebe, komandante“. Prištinski mediji tvrde da je „ovo najteži dan sa kojim se Priština suočava“.

Izglasavanje ustavnih amandmana o specijalnom sudu prekjuče je bilo glavna tema sastanka predsednice, premijera i potpredsednika Vlade Kosova Atifete Jahjage, Ise Musafe i Hašima Tačija, saopštilo je Predsedništvo Kosova. Tači je juče doveo u pitanje sadržaj razgovora kod Jahjage, što se u političkim krugovima u Prištini tumači kao produbljivanje političkog sukoba koji već duže u Prištini tinja između predsednice i šefa diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari