Na sednicama Vlade Srbije i stranačkih organa Srpske napredne stranke još nije bilo reči o najavljenoj rekonstrukciji kabineta premijera Aleksandra Vučića, a ta tema ne pominje se čak ni u nezvaničnim razgovorima predstavnika vlasti, saznaje Danas od više izvora iz vrha SNS i vlade.

„Niko ništa ne zna niti se govori o tome“, odgovor je koji je naš list nezvanično dobio na više strana, tako da se može zaključiti da će javnost dobiti više detalja o tome tek kada premijer izađe sa konkretnim rešenjima.

– Premijer Vučić, podsetimo, najavio je već više puta da će se analizom rada ministara i rekonstrukcijom Vlade baviti tek u januaru. Potpredsednik SNS Igor Mirović navodi za Danas da će u januaru početi analiza i presek rada ministara, a da će tek nakon toga, „u razumnom roku“, biti poznato da li će se pristupiti rekonstrukciji i u kojem obimu. „Tako da će kompletan posao biti završen verovatno tek pred proleće“, naglašava Mirović.

On potvrđuje da na stranačkim organima još nije bilo reči o rekonstrukciji, kao i da se sada niko ne bavi time, jer postoje druge stvari koje u ovom trenutku odvlače pažnju od toga i koje su mnogo važnije. „Novembar i decembar će biti posvećeni pitanjima budžeta za narednu godinu kao i pronalaženjem rešenja za velike kompanije koje su u postupku privatizacije, a koje trenutno prilično opterećuju državnu kasu“, objašnjava Mirović.

Jedna od oblasti koja će zahtevati određene kadrovske i strateške promene svakako je i zaštita životne sredine, jer je reč o resoru koji će biti najzahtevniji u procesu približavanja EU. Kako je naš list već pisao, postoje ideje i da se formira i posebno ministarstvo koje će se baviti tim resorom, odnosno da će se ekologija izdvojiti iz Ministarstva poljoprivrede. Ono što je za sada poznato, a što nije u direktnoj vezi sa rekonstrukcijom Vlade Srbije, jeste da premijer Vučić trenutno pregovara sa Institutom za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića o tome da Anđelka Mihajlov vodi pregovore o pristupanju EU za poglavlje o životnoj sredini. Ona je to i potvrdila medijima i naglasila da bi rado vodila te pregovore, ali da joj nije ponuđeno ništa u Vladi.

Anđelka Mihajlov je, inače, bila ministarka za životnu sredinu u vladi Zorana Đinđića, kao nestranačka ličnost na predlog Nove Srbije Velimira Ilića. Ona, međutim, nije jedina ministarka iz tog vremena koja bi mogla da se nađe u Vučićevom „jatu saradnika“. Ministarka energetike iz tog vremena Kori Udovički danas je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, tadašnji savezni ministar Rasim Ljajić ministar je trgovine, a jedan od predstavnika DOS-a Velimir Ilić je ministar bez portfelja.

Potpredsednik vlade Zorana Đinđića Nebojša Čović bio je u privremenom veću Beograda nakon što je smenjen gradonačelnik Dragan Đilas, dok je Goran Vesić, savetnik i poslanik posle petoktobarskih promena, danas gradski menadžer u prestonici. Spekulisalo se da je Aleksandar Vučić nudio ministarsko mesto i Goranu Pitiću, koji je u Đinđićevoj vladi bio ministar ekonomskih odnosa s inostranstvom.

PS proziva Ilića

Pokret socijalista Aleksandra Vulina prozvao je ministra i lidera Nove Srbije Velimira Ilića zbog odluke da na izborima u Lučanima nastupi samostalno. Ilić se „na ovim lokalnim izborima odmetnuo od Vučićeve politike, pre svega svojom odlukom da Nova Srbija nastupa samostalno, nazivajući predstavnike liste napuderisanim političarima. Hrabra politika Aleksandra Vučića za gospodina Ilića svoje mesto ima u kozmetičkom salonu?“, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor Pokreta Bratislav Jugović i ocenjuje da će Ilić završiti ispod cenzusa.

Jovanović: Vučić može bez mene

„Vučić može bez mene, mogu i ja bez njega. Ali ni sa 600 odsto on nigde neće stići ako ne shvati da mora potpuno promeniti političke osnove Srbije i to pre svega tako što će otvoriti prostor za rad svima onima koji su sposobni, a koji su danas žrtve nesposobnih koji nam odlučuju o životima“, naveo je lider LDP Čedomir Jovanović u pisanoj izjavi povodom predloga sa Glavnog odbora ove stranke o saradnji sa SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari