Prvog dana referenduma na kojem se građani izjašnjavaju o (ne)prihvatanju institucija samoproglašene kosovske države, izlaznost u tri srpske opštine na severu KiM: Zvečanu, Zubinom Potoku i severnom delu Kosovske Mitrovice bila je 48 odsto. Na 49 biračkih mesta glasalo je 11.019 od 23.440 glasača, izjavio je za Danas Ljubomir Radović, portparol izbornih komisija za sve četiri opštine.


Prema njegovim rečima, izlaznost u severnom delu Kosovske Mitrovice juče je bila 50,23, u Zubinom Potoku 52,30 i Zvečanu 39,5 odsto. Radović kaže da je „odziv građana zadovoljavajući, imajući u vidu vremenske prilike i razuđenost biračkog tela po selima“. Predstavnici Međunarodne krizne grupe juče su pratili izjašnjavanje u Zubinom Potoku. Sinoć su došli u Zvečan, gde će danas posmatrati drugi dan refenduma. Oni će pratiti i izjašnjavanje i u Leposaviću, gde se na 33 biračka mesta glasa samo danas.

Održavanju refenduma na severu KiM protive se Beograd, Pršitina i međunarodna zajednica, dok ga podržavaju pojedine parlamentrane opozicione stranke. Iako kosovski Srbi tvrde da je to „najvažniji događaj na KiM u poslednjih 100 godina, od balkanskih ratova“, predsednik Srbije Boris Tadić i drugi državni zvaničnici ukazuju na „štetnost po državne interese“ ovog plebiscitarnog izjašnjavanja.

Tadić je, kako se navodi na sajtu predsednika Republike, naglasio da „ima razumevanja za potrebu sunarodnika da iskažu svoju političku volju, ali da „ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rešavanju problema srpskog stanovništva“ na KiM. On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da poštuje Rezoluciju 1244 SB UN i da traga za rešenjima za reginalno prdstavljanje Prištine, koje neće biti ni eksplicitno, niti implicitno priznavanje kosovske nezavisnosti.

– EU smatra da se do rešenja za „posebnu situaciju“ na severu Kosova može doći jedino kroz konsultacije i dijalog, a ne barikadama ili referendumom – izjavila je juče Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika Unije za bezbednost i spoljnu politiku, prenosi Beta.

Kfor i KPS saopštili su da nemaju poseban operativan plan za održavanje referenduma. Ljubomir Kragović, narodni poslanik Skupštine Srbije i šef skupštinskog Odbora za KiM, rekao je juče da „odluka građana severnog Kosova treba za Beograd da predstavlja obavezu, a ne da im nameće rešenja koja narod ne želi da prihvati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari