Partija ujedinjenih penzionera Srbije neće potpisati nacrt koalicionog sporazuma koji su usaglasili SNS, SPS i URS, koji vidi samo kao osnovu za dalje razgovore, a za sebe traži tretman ravnopravnog partnera i u procesu formiranja vlade i u budućoj skupštinskoj većini.

Ovakvim stavom značajno se zakomplikovao plan lidera naprednjaka, socijalista i URS Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, usaglašen na „trojnom“ sastanku u petak, da konačni tekst koalicionog sporazuma bude potpisan danas, a da se možda već sutra završi konstituisanje Skupština Srbije izborom predsednika, potpredsednika i sekretara parlamenta.

Posle sednice Predsedništva PUPS, koje je trajalo oko pet sati, potpredsednik te partije Milan Krkobabić izjavio je novinarima da, kako ga je nazvao, „patrljak od sporazuma“ može da bude samo polazna osnova za dokument u čijem sastavljanju ta stranka mora da ima aktivnu ulogu.

„Ne tražimo ni manje ni više od onoga za šta preuzimaju odgovornost koalicioni partneri. Vlada SPS-SNS-URS za nas nije prioritet ukoliko se niz ne nastavi sa PUPS-om… Ako neko sa 13 mandata može da upravlja zemljom (URS), a neko sa 12 (PUPS) ne treba da postoji, onda se varate“, upozorio je Krkobabić, ocenivši da je potrebno utvrditi kvote pre konačnog dogovora o preuzimanju odgovornosti u vlasti.

„Posle drugog pokušaja formiranja vlade, može da usledi i treći, ali i novi izbori“, kazao je Krkobabić i ujedno istakao da se ta stranka ne boji izbora, kao i da koalicija SPS-PUPS-JS „više ne postoji kao obavezujući stav“.

Krkobabić je istovremeno naglasio da pisanje medija o zahtevima PUPS-a za kadrovska mesta u vladi i njegovim navodnim ambicijama nisu tačna.

„Uložićemo dobru volju i energiju da se popravi ovaj koalicioni sporazum. Srešćemo se (s drugim strankama), definisati naš predlog i ako to bude usvojeno, nema razloga za brigu, Srbija će slaviti. Međutim, koalicija ne sme da bude nužno zlo i da se samo sakupi nesrećnih 126, odnosno 127 poslanika“, rekao je Krkobabić.

Predsedništvo PUPS je, kako se navodi u zaključcima sa sednice, ovlastilo lidera Jovana Krkobabića da uzme aktivno učešće u procesu formiranja skupštinske većine i vlade, uz ocenu da do sada nisu bili tretirani kao ravnopravni partneri i insistiranje da budu vrednovani onako kako su ih vrednovali građani.

Ponovljena su tri ključna programska principa PUPS – da „penzije prate plate“, da socijalna politika Beograda bude model za celu Srbiju i da se usvoji i primeni zakon o socijalnom preduzetništvu.

Nema većine

PUPS je sa 12 mandata u novom sazivu Skupštine Srbije druga po snazi stranka u koaliciji sa SPS, koji ima 25 i JS sa sedam mandata. U koaliciji sa SNS i URS, PUPS bi bio ukupno četvrti po snazi, iza naprednjaka (64 mandata) i „regiona“ (13). Bez poslanika PUPS, Dačić, Vučić i Dinkić ne bi mogli da naprave vladu – imali bi 118 poslanika, osam manje od neophodnog minimuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari