Pre prve parade nakon 29 godina, okupljenim građanima obratili su se predsednici Srbije i Rusije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta.


Obraćajući se okupljenim građanima na Ušću, ruski predsednik rekao je da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima, ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave.

„Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protov nacista na svim frontovima. Naši očevi i dede su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo, a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovde na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sećanja“, rekao je Putin. Sovjetskom Savezu, dodao je, pripada ključna uloga u pobedi nad fašizmom.

„Ali mi nikada nećemo deliti pobedu na našu i tuđu, niti ćemo zaboraviti naše saveznike u antihitlerovskoj koaliciji“, poručio je on i pozvao da se spreče pokušaji revizije istorije.

„Beogradska operacija postala je važna etapa na putu ka velikoj pobedi. Naši narodi su zajednički vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. Sovjetski Savez i Jugoslavija su pružile svenarodni otpor agresoru“, zaključio je Putin i dodao da partizani svojim operacijama nisu dali da se prebace divizije na druge frontove.

„Moramo se suprotstaviti pokušaju heroizacije nacista i njihovih pomagača“, naglasio je Putin i istakao da je zajednička obaveza da se sećamo pouka Drugog svetskog rata i da treba ujediniti napore u cilju stvaranja atmosfere poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Ruski predsednik je najavio da će u maju naredne godine biti održana zajednička proslava 70. godišnjice zajedničke pobede u Moskvi i pozvao Nikolića da prisustvuje toj paradi.

On je govor završio rečima „Živela bratska Srbija“.

„Današnja parada je svečan i izuzetno važan trenutak, pokazatelj spremnosti Vojske Srbije, i zajedništva vojske i građana. Danas su pred nama i proizvodi vojne industrije Srbije, srpske pameti i priznate tehnologije, koji su po kvalitetu ravni onima koji dolaze iz najrazvijenijih zemalja“, rekao je Tomislav Nikolić, a obraćajući se predsedniku Rusije, on je dodao da se veličina i istinska dobrota čoveka i naroda vide u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvek, nesebično i od srca. Napomenuo je da je naša mala zemlja više puta osetila rusku nesebičnu pomoć. Nikolić je u podužem govoru podsetio na godine kada su Rusi bili uz Srbiju i govor završio rečima „Živela Srbija“.

Početak i kraj defilea pratila melodija „Marš na Drinu“, a u prvom redu ispod tribina nalazio se red mladića obučenih u uniforme vojnika iz Prvog svetskog rata.

Pored Nikolića i Putina, na tribini su u prvom redu stajali Nikolićeva supruga Dragica, premijer Aleksandar Vučić, zatim predsednica skupštine Majka Gojković, predsednik RS Milorad Dodik, ministar odbrane Bratislav Gašić, gradonačelnik Siniša Mali, ratni veterani i tako dalje. Paradu su pratili i nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, premijer nekadašnje SRJ Momir Bulatović, patrijarh Irinej itd.

„Striži“ na kraju

Uz motorna i borbena vozila, tenkove, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazana i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni i helikopteri, kao i brodovi rečne mornarice. Najveći aplauz svakako je izmamila poznata ruska letačka grupe „Striži“, čiji piloti su sa pet aviona „mig 29“ nastupili na završetku parade.

Desant na Večnu vatru

U defileu pod nazivom „Korak pobednika“ učestvovalo je oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije iz svih rodova. Najveći aplauz prisutnih građana izazvali su padobranci Specijalne brigade koji su izveli padobranski desant, demonstrirajući po kiši visok nivo obučenosti i potom sleteli uspešno kod spomenika Večna vatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari