Premijer Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da težnja Srbije da postane članica EU nije zabranjavajuća za Rusiju i dodao da je apsolutno moguće da taj proces ide paralelno sa saradnjom Beograda i Moskve.

Putin je na konferenciji za novinare u Palati Srbije, posle sastanaka sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, rekao da proces evropskih integracija Srbije neće negativno uticati na saradnju dve zemlje u oblasti energetike.

– Pažljvo ćemo pratii i zajedno raditi da evropska integracija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose – rekao je Putin.

On je naglasio da postoji velika zainteresovanost ruskih kompanija za ulaganje u Srbiju, posebno u oblasti energetike, turizma i oblasti visoke tehnologije. Putin je naveo da Srbija ima svoje mesto u gasnom projektu Južni tok, za koji je rekao da polako prerasta u evropski.

Predsednik Tadić kazao je da je strateško opredeljenje Srbije da postane deo EU, ali da s druge strane ne želi da zanemari tradicionalno dobre odnose s Rusijom. Tadić je poručio da ne postoje „nikave granice za investicije iz Rusije“.

– Srbija je dobila uveravanja od premijera Vladimira Vladimiroviča da će projekat Južni tok biti realizovan u narednih nekoliko godina – rekao je Tadić i dodao da je to veoma značajna investicija za Srbiju, ali i za celu Evropu.

Tadić i Putin kazali su da je danas dogovoreno da preostalih 800 miliona dolara ruskog kredita Srbiji bude realizovano fazno u narednom periodu kroz ruske investicije, ali da je važno da za to budu stvoreni neophodni uslovi.

Tadić je dodao da je danas potpisano nekoliko važnih sporazuma o saradnji Srbije i Rusije, kao i da je bilo reči o novim ruskim investicijama.

Putin je poručio da će „ruske kompanije pružiti pomoć u rekonstrukciji železničke pruge u Srbiji“. On je podsetio i da je robna razmena između Srbije i Rusije 2010. godine iznosila 1,45 milijardi dolara.

Govoreći o političkim odnosima, Tadić je premijeru Rusije zahvalio na doprinosu u borbi Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta I suvereniteta, i rekao da Beograd zahteva sveobuhvatnu i korenitu istragu povodom navoda koje je izneo Dik Marti u izveštaju o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

– Istraga o trgovini organima je izuzetno važno pitanje za Srbiju – naveo je Tadić, istakavši da ti i svi drugi zločini moraju da se istraže kako bi se uspostavili pomirenje i mir u regionu.

Osvrnuvši se na pregovore Beograda i Prištine, Putin je ocenio da je „svaki razgovori bolji od rata i sukoba“ i dodao da Rusija to pozdravlja.

– Podržaćemo taj proces i daćemo sve od sebe da srpsko rukovodstvo uspešno završi taj proces – rekao je ruski premijer.

Govoreći o ruskim investicijama u Srbiji, on je podsetio da je Lukoil samo prošle godine uplatio 161 milion dolara u srpski budžet, a da Gasprom ove godine planira ulaganja od 500 miliona dolara.

Putin je dodao da se u okviru saradnje u visokoj tehnologiji razmatra izgradnja centra za proizvodnju radioaktivnih izotopa koji bi se koristili za medicinske svrhe.

Ruski premijer istakao je i značaj saradnje u oblasti turizma, navevši da Rusija može da iskoristi iskustvo Srbije u izgradnji turističkih objekata za Olimpijske igre u Sočiju 2014. i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018.

Na pitanje kako komentarišu vojnu intervenciju u Libiji, Tadić i Putin odgovorili su da se zalažu za zaštitu civilnog stanovništva u toj zemlji i istakli da ne treba praviti paralele između bombardovanje Libije i bombardovanjem Srbije 1999.

Putin je kazao da „zabrinjava lakoća s kojom se poslednjih godina donose odluke o upotrebi sile“ i izrazio zabrinutost zbog civilnih žrtava u Libiji.

– Veoma smo zabrinuti zbog stradanja civilnog stanovništva u Libiji i želimo da sve odluke idu u pravcu prestanka razaranja i ugrožavanja civilnog stanovništva – rekao je Tadić.

Premijer Rusije Vladimir Putin danas je na sastanku s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem u Beogradu izrazio zadovoljstvo što će imati prilike da razgovora o tekućoj saradnji od interesa za obe države.

– Mi smo već imali detaljne razgovore s predsednikom (Borisom Tadićem). Drago nam je da imamo mogućost da razgovaramo tekućoj saradnji – rekao je Putin i dodao da se to odnosi na zajedničke projekte u oblasti energetike, saobraćaja i zaštite životne sredine.

Na početku sastanka delegacija dve vlade, Cvetković je izrazio zadovoljstvo zbog posete ruskog kolege.

On je podsetio da između dve države već postoje sporazumi o saradnji i dodao da je cilj današnjeg sastanka da se definišu novi pravci u bilateralnoj saradnji Srbije i Rusije.

– Ovu posetu smatram još jednom potvrdom tradicionalnog prijateljstva Srbije i Rusije i bliskosti ruskog i srpskog naroda – rekao je Cvetković.

Ruski premijer, koji danas boravi u poseti Srbiji, seriju susreta u Beogradu počeo je razgovorom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji je trajao oko sat i 45 minuta, sat duže nego što je bilo planirano.

Potom su Putin i Tadić razgovor nastavili sa članovima delegacija dve zemlje.

Rusija i Srbija potpisale su danas sporazume o naučno-tehničkoj saradnji, kao i o saradnji u turizmu i međunarodnom drumskom saobraćaju.

Posle razgovora delegacija vlade dve zemlje koje su predvodili premijer Rusije Vladimir Putin i Srbije Mirko Cvetković, u Palati Srbija potpisan je i sporazum o saradnji grada Beograda i ruske kompanije Interrao.

Sporazum o jačanju turističke saradnje Srbije i Rusije potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, a sa ruske strane pomoćnica ministra sporta, turizma i politike za omladinu Nazina Nadežda Aleksandrovna.

Sporazum o naučno tehničkoj saradnji potpsao je u ime Srbije ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, a u ime ruske vlade zamenik ministra obrazovanja i nauke Aleksej Ponomarjov.

Sporazum o saradnji u međunarodnom drumskom saobraćaju potpisali su srpski ministar za infrastrukturu i energetiku i ruski ministar saobraćaja Igor Levitin.

Sporazum o saradnji potpisali su i gadonačelnik Beograda Dragan Đilas i predstavnik kompanije Interrao Boris Kovaljčuk.

Premijer Rusije Vladimir Putin koji danas boravi u poseti Srbiji prvo je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a razgovor je potom nastavljen sa članovima delegacije dve zemlje.

Potom je održan sastanak delegacija dve vlade, posle čega su potpisani sporazumi o saradnji.

Ruski premijer sastaće se tokom popodneva i sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa.

Vladimir Putin će se posle sastanaka u Palati Srbija na Novom Beogradu uputiti u Narodnu skupštinu gde će se sastati s predsednicom Skupštine Slavicom Đukić – Dejanović i šefovima poslaničkih klubova.

Posetu Srbiji ruski premijer završiće, kako se očekuje, odlaskom na utkamicu mladih timova beogradske Crvene zvezde i Zenita iz Sankt-Peterburga na stadionu Marakana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari