Na samom početku jučerašnje sednice Skupštine Srbije, a u okviru poslaničkih pitanja, otvoren je mini rat o konsalting firmama i lobistima. Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov zatražila je od vlade informaciju o angažovanju Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera, ali i drugih konsalting firmi od 2012. godine do sada. Iako prilikom postavljanja pitanja nisu moguće replike, naprednjak Veroljub Arsić je uzvratio pitanjima o tome kako je „pokraden EPS u vreme vlasti demokrata“ i kako je u „vreme vlade Mirka Cvetkovića angažovana lobistička agencija iz SAD za više od milion evra“.

Poslanica DS podsetila je da je njena koleginica Gordana Čomić pisanim putem od vlade zatražila informacije o angažovanju lobističke agencije Bell Pottinger, „s obzirom da je i na sajtu Evropske komisije i na onom na kome se nalaze registri lobističkih agencija pisalo da ona obavlja konsultantske poslove za srpsku vladu, ili je neko u njeno ime za to platio 250.000 evra“. „Vlada je demantovala da ima bilo kakav ugovor sa tom agencijom, ali je onda ta agencija u ime Vlade Srbije, sa potpisom Aleksandra Vučića pozvala određene firme da dođu na nešto što se zvalo 'Serbia Investment Day' prošle godine u Londonu. Na skupu su se, osim Aleksandra Vučića, pojavili i neki ministri među kojima je bila i Zorana Mihajlović. Tada sam pitala da li je neko drugi sklopio ugovor sa tom agencijom, ako vlada nije, zašto taj neko to radi, navela je juče Jerkov, zamolivši da joj na to pitanje odgovori Vlada, a ne Zoran Babić, kao što je to bilo onda kada je Čomićeva postavljala pitanje.

Babić se nije javio, ali je to učinio Veroljub Arsić, koji je rekao da je očekivao da će vlada Mirka Cvetkovića da odgovori kako je pokraden SPS za 500 miliona evra, ali da odgovori nisu stigli.

„Cvetković ne može više da odgovore, a čini mi se da su dva mangupa Vojin Lazarević i Vuk Hamović u džep stavili tih 500 miliona evra“, rekao je Arsić, upitavši i da li je tačno da je vlada Mirka Cvetkovića angažovala izvesnu lobističku agenciju u SAD da lobira za srpske interesa i da je to platila milion evra. On je pitao i kakvi su to srpski interesi kada je vlasnik agencije izvesni Albanac Šćip Osmani. „Ako je Cvetkovićeva vlada, odnosno predsednik Srbije Boris Tadić, angažovala Osmanija, pitam u kakvom su zdravstvenom stanju bili? Drugo, da li je sproveden postupak javne nabavke i ako nije, koje su reference te agencije da bismo joj dali milion evra? Treće, kakvi su efekti tog lobiranja bili za Srbiju“, upitao je naprednjak Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari