"Danas" pita partije: Da li ste za gej brakove i usvajanje dece? 1FreeImages

Ni ovaj izborni ciklus ne razlikuje se od prethodnih, koje su obeležile isključivo teme „visoke“ politike, strateškog opredeljivanja, ili populističkih obećanja o novim investicijama, otvaranju radnih mesta, većim platama i penzijama. Zbog toga Danas je pokrenuo javnu debatu među predstavnicima političkih stranaka kako bi se obelodanili njihovi stavovi o temama na kojima je teže ostvariti politički profit, a tiču se svakodnevnog života.

                       p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Novinari Danasa izabrali su više pitanja takve vrste, a odgovore ćemo objavljivati u nastavcima. Među postavljenim pitanjima, nalazi se i – Da li ste za legalizaciju homoseksualnih brakova i mogućnosti da usvajaju decu?

Vladimir Đukanović

Srpska napredna stranka

NE / NE

Ni slučajno. Kao verujući čovek žestoko ću se lično boriti protiv same pomisli na ove mogućnosti.

Branko Ružić

Socijalistička partija Srbije

DA / NE

Podržavam donošenje zakonskih rešenja koja će urediti pitanja vezana za zajednički život dva partnera istog pola, od podele imovine nakon raskida partnerstva, preko prava nasleđivanja, zdravstvene zaštite, socijalnog osiguranja, do poseta partnera koji se nalaze na lečenju u bolnicama, u zatvorima, itd. Zakon o istopolnim partnerstvima je potrebno doneti nakon dijaloga sa svim relevantnim stejkholderima, pošto bi njegovo donošenje naprečac više štetilo nego koristilo LGBT osobama. I sam proces dijaloga bi obezbedio veće prihvatanje LGBT zajednice u Srbiji. Mišljenja sam da još nije došlo vreme da se uopšte vodi rasprava o usvajanju dece od strane LGBT osoba.

Goran Ješić

Demokratska stranka

DA / NE

Za legalizaciju brakova jesam, ali za usvajanje dece ne. Razlog tome je položaj takve dece u sistemu obrazovanja.

Vjerica Radeta

Srpska radikalna stranka

NE / NE

Kategorički smo protiv. Propagiranje homoseksualizma, a pogotovo homoseksualnih brakova dovelo bi do nestanka čovečanstva. Stav Srpske radikalne stranke je da bi legalizacija homoseksualnih brakova i usvajanja dece u takvim zajednicama bila u suprotnosti sa društveno prihvatljivim vrednostima.

Sanda Rašković Ivić

Demokratska stranka Srbije

NE / NE

Brak je zajednica između muškarca i žene. U roditeljstvu svako ima svoju ulogu koja utiče na identitet i razvoj deteta. Dakle, ne bih podržala usvajanje dece, a homoseksualnim parovima niko ne brani da žive zajedno.

Boško Obradović

Dveri

NE / NE

Apsolutno se protivimo legalizaciji istopolnih zajednica i mogućnosti da istopolni partneri usvajaju decu. Neki vid zajednice istopolnih osoba može da postoji, ali legalizacija istopolnih brakova, odnosno poistovećivanje vrednosti prirodne porodice i sa njihovom „zajednicom“ ne možemo da prihvatimo. Posebno se protivimo mogućnosti da homoseksualci usvajaju decu, s obzirom da sva relevantna istraživanja pokazuju da deca koju su podizali i vaspitavali istopolni partneri postižu daleko lošije rezultate od dece koja imaju mamu i tatu.

Saša Radulović

Dosta je bilo

DA / DA

Svi ljudi moraju imati ista prava, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Usvajanje dece treba omogućiti svim parovima koji ispunjavaju uslove, a pre svega na osnovu procene stručnjaka da su podobni da budu roditelji. Seksualna orijentacija partnera ne ulazi u kriterijume dobrog roditeljstva, kao što je i neutemeljen strah da bi pripadnici LGBT uticali na seksualnu orijentaciju svoje dece.

SDS

U ovoj partiji ističu za Danas da nisu zauzeli zvaničan stav po ovom pitanju unutar stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari