– Ni u jednom od četiri sporazuma koji su potpisani ove sedmice sa Prištinom u Briselu, ne piše „Republika Kosovo“, ističu za Danas u kabinetu premijera Srbije, povodom jučerašnje izjave kosovske ministarke za dijalog sa Srbijom Edite Tahiri da se u sporazumu o energetici navodi „Republika Kosovo“ i da su srpski zvaničnici na taj način priznali nezavisnost Kosova.

Takođe, i u Vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju Danasu je rečeno da to nije tačno. „Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali nema pravo da izmišlja. Uostalom, na internet stranici Kancelarije mogu se videti integralni tekstovi svih sporazuma iz Brisela, na srpskom i engleskom jeziku“, ističu u Kancelariji za KiM.

Na sajtu Kancelarije za KiM objavljeni su tekstovi sva četiri sporazuma potpisana u Briselu – na srpskom i engleskom jeziku, dok je Kosovo objavilo samo tekst o Zajednici srpskih opština. Međutim, još ni zvanični Beograd ni zvanična Priština nisu objavili kako izgledaju originalni sporazumi koje su potpisali predstavnici srpske i kosovske delegacije, odnosno njihove skenirane verzije.

 

U sporazumu o energetici, koji je objavila srpska strana, Kosovo će dozvoliti EPS-u da osnuje kompaniju za snabdevanje na Kosovu, te da će EPS predati dokumente kosovskoj Agenciji za registraciju biznisa radi podnošenja zahteva za potvrdu o registraciji poslovanja pre kraja avgusta 2015. godine. „U skladu sa pravilima i rokovima koji važe na Kosovu, ovaj sertifikat o registraciji poslovanja biće odobren u roku od 7 dana. Naziv ove kompanije biće ElektroSever“, navodi se u sporazumu.

Na sajtu kosovske vlade juče popodne je objavljen izveštaj ministarke zadužene za dijalog sa Srbijom Edite Tahiri o tome šta je dogovoreno sa Srbijom u Briselu. U tom dokumentu se, naime, ne navodi da će EPS moći da osnuje kompaniju na Kosovu, kao što se ističe u dokumentu koji je objavila srpska strana. U tom tekstu se navodi da sporazum potvrđuje energetsku državnu granicu između Kosova i Srbije i da je okončano mešanje Srbije u „energetski sistem Republike Kosovo“. Navodi se i da je Srbija u sporazumu priznala naziv „Republika Kosovo“ time što je odustala od korišćenja fusnota u dokumentu koji je potpisao srpski premijer. Kada je reč o ZSO, u izveštaju Edite Tahiri se napominje da zaposleni neće imati status državnih službenika već samo „običnih radnika“. Dokument je, inače, objavljen samo na albanskom jeziku, ali ne i srpskom i engleskom kao ostali sadržaju na sajtu kosovske vlade.

Protest Samoopredeljenja



Pristalice opozicionog „Samoopredeljenja“ protestnim okupljanjem u južnom delu Kosovske Mitrovice započeli su juče akciju protiv uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Na protestu je bilo prisutno oko dvadesetak pristalica pokreta Samoopredeljenje i protest je završen bez većih incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari