Dan pred isteka roka koji je američka administracija dala institucijama samoproglašene kosovske države za usvajanje zakonske regulative potrebne za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, juče su u Prištini glavne teme bile obezbeđivanje skupštinske većine za usvajanje ustavnih amandmana i detalji kosovske kandidature u Unesku.

U oba slučaja sve se vrti oko šefa kosovske diplomatije i lidera DPK Hašima Tačija, koji je obećao Zapadu da će, navodno iduće nedelje, obezbediti izglasavanje ustavnih amandmana neophodnih za specijalni sud. Skupština Kosova odlaže letnji odmor, a u Prištini se spekuliše da Tačiju fali nekoliko glasova, jer ne može da se osloni na sopstveni stranački kadar iz rodne Drenice.

– Tači bi mogao da do iduće nedelje obezbedi ta dva-tri glasa, ali je skoro na ivici fantastike da to može da izvede bez Ramuša Haradinaja ili nekog iz opozicije. Treba imati u vidi da bez Haradinaja nema ni pune implementacije zakona o specijalnom sudu. Zapad sve više razmišlja o tome da bez Haradinaja kao premijera i Tačija na mestu predsednika Kosovo ne može da funkcioniše – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Na pitanje da li je u interesu Beograda da se specijalni sud osnuje pod okriljem SB UN, a ne Prištine, Janjić odgovara da bi međunarodna varijanta „značila novo odlaganje rešavanja ovog pitanja“ i da bi „Srbija trebalo da istrguje da joj se predaju dokumenta i slučajevi Srba koji bi mogli da se nađu pred ovim sudom, pa da Srpska lista glasa za ustavne amandmane“.

– Za Srbe je bolje da se specijalni sud formira što pre. Nije važno pod čijim okriljem, jer će raditi po zakonima EU, o čemu je postignut dogovor, kaže za Danas Ksenija Božović, zamenica lidera Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović i predsednica SO severna Mitrovica.

U Skupštini Kosova našem listu potvrđeno je da će se danas održati sednica Vlade sa koje će u parlament ponovo biti upućeni ustavni amandmani o specijalnom sudu, o kojima će se, najverovatnije, na vanrednoj skupštinskoj sednici raspravljati iduće nedelje. Pojedini prištinski krugovi spekulišu da bi opozicija, koja se protivi raspravi o specijalnom sudu, koji u maju nije prošao u Skupštini, mogla da upadne na tu raspravu.

Novi ambasador SAD u Prištini Gregori Delavi, koji u avgustu stupa na dužnost, pozvao je juče kosovske lidere da „što pre formiraju specijalni sud, jer će se, u suprotnom, mnoge stvari vratiti nazad“. Delavi tvrdi da će „naredni dani biti odlučujući za Kosovo“. On je najavio da „knjiga Evrope neće biti završena dok ne bude zatvoreno poglavlje o Kosovu“ i da će „kompletiranje tog poglavlja biti jedno od najznačajnijih i najizazovnijih pitanja sa kojim ćemo se suočiti narednih godina“.

 

Prikrivanje detalja o kandidaturi za Unesko



– Predsedništvo Kosova nije odgovorilo na pitanje Danasa na koje je juče u kosovskom parlamentu odgovor izbegao i Hašim Tači – da li je zahtev za članstvo Kosova u Unesko potpisala predsednica Atifete Jahjaga. Tači je kratko rekao poslanicima da je kandidatura „napravljena u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova“. On je izbegao i da kaže da li je prijava za Unesko išla preko Unmika. Dušan Janjić podseća da Priština preko Unmika sarađuje sa Uneskom od 2001, što ne isključuje mogućnost da je ova misija predala i kosovsku kandidaturu. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Unmik je potvrdio Beogradu da je Misija UN posrednik u kandidaturi iza koje, kako tvrde izvori našeg lista, ne stoji odluka Vlade Kosova. 



Ništa od Svetskog prvenstva u fudbalu

Fudbalska reprezentacije Kosova neće moći da učestvuje na kvalifikacionom turniru za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava 2018. godine u Rusiji, izjavio je počasni predsednik Ruske fudbalske federacije i bivši potpredsednik FIFA Vjačeslav Koloskov, prenosi portal kossev.info. Pozivajući se na šefa Fudbalske federacije Kosova Fadilja Vokrija, prištinski mediji su javili da je predsednik Saveza evropske fudbalske federacije i kandidat za predsednika FIFA Mišel Platini obećao da će FFK postati punopravni član FIFA početkom 2016. i biti priključen prvoj grupi kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo. Žreb za kvalifikacioni turnir održan je u Petrogradu 25. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari