Povodom najava o okupljanju opozicije, kao i dilema u javnosti šta je uopšte sadašnje opoziciono delovanje, Danas pokreće debatu na temu o političkom poimanju „građanske Srbije“. Naši sagovornici pokušaće da odgovore na pitanja ko su danas zastupnici ideja „građanske Srbije“ i da li je njihov politički prostor na levici ili na desnici. Zatim da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo te ideje i vrednosti, ali i da li su i kako te ideje i vrednosti neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali.


„Iako živimo u građanskoj državi, naše društvo nije građansko. Mnogo je deklarativnih zastupnika građanskih ideja, no, nisam sigurna da su svi javni zastupnici ideja građanske Srbije i u privatnom životu nosioci vrednosti koje podrazumeva građanski kodeks o pravima i za druge, a ne samo za sebe. Mnogi su pomislili da lister odelom mogu prikriti nekompetentnost, neznanje, prljave ruke i sopstveni obraz. Pa tako sada političkom Srbijom, kao u nekakvom pozorištu apsurda, paradiraju lister odela sa maskama umesto lica”, ističe pesnikinja Radmila Lazić za Danas odgovarajući na pitanje ko su danas zastupnici ideje “građanske Srbije”.

Kako kaže, nije sigurna da su građanske ideje samo na levici.

„Ali to nije problem, nego to što nemamo političku elitu, već smo stvorili političku oligarhiju i od takozvanih levih i od desnih. No, trenutno od ovog pitanja me više interesuje kakvom će se pokazati intelektualna, građanska Srbija, po pitanju skidanja emisije “Utisak nedelje” – to je danas lakmus papir za građansku Srbiju. Na slučaju Ugričić smo pali, pa da vidimo da li smo nešto iz toga naučili ili ćemo i Olju Bećković pustiti niz vodu”, objašnjava Lazić.

Na pitanje da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti “građanske Srbije”, naša sagovornica konstatuje da niko ne može staviti tapiju na ideje.

„Na sreću, niko ne može na ideje staviti tapiju. No, mislim da je Vučićevo oblačenje ‘građanskog odela’ bilo uslovljeno našim neprilikama i njegovom ličnom prilikom. Ne verujem da su moguća iskrena politička preobraćanja. Nekako slutim da bi Vučić koliko sutra, po silasku sa vlasti, zamenio građanski kaput Šešeljevim šinjelom”, napominje ona.

Odgovarajući na pitanje da li su neki nosioci “građanske Srbije” nepovratno kompromitovali te ideje, ona ističe da se mogu kompromitovati samo ljudi.

„Ideje se ne mogu kompromitovati, mogu se kompromitovati ili samokompromitovati ljudi. Šta vredi nekima što imaju građanske ideje kada u njih kao u nosioce ideja, odnosno, u njih kao u ljude građanstvo ne veruje. Možda bi za Srbiju bio spas da umesto ideja gradi ljude… Veliki greh “građanske Srbije” jeste odsustvo lustracije, odnosno manjak volje da do nje dođe. Sada bi verovatno naša društvena situacija izgledala sasvim drukčije, a ova i mnoga druga pitanja bila bi za nama”, zaključuje Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari