– Uprkos velikim očekivanjima javnosti premijer Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić juče u obraćanju novinarima povodom Nove godine po Julijanskom kalendaru, nije saopštio definitivnu odluku o vanrednim parlamentarnim izborima, ali mu je za njihovo održavanje stigla podrška iz Kragujevca, od Radomira Nikolića, predsednika Izvršnog odbora SNS i sina predsednika Tomislava Nikolića.

Na izuzetno posećenom medijskom događaju, Vučić je naveo da su mogući vanredni parlamentarni izbori zajedno sa pokrajinskim i lokalnim, i da tome u prilog govori sve, sem toga što bi se za vreme kampanje zaustavile reforme.

„Opcija izbora je moguća. Nemamo konačnu odluku, ali je moguće. Razlozi su brojni. Međutim, kada neko priča da su zvižduci razlog, to je smešno. Trpeo sam najgore uvrede, mogu da pretrpim i paradajz, i jaja, i uvrede, i najteže reči, pa sam sutra nasmejan, to je moj posao“, rekao je Vučić. Takođe je istakao i njihovu prednost jer bi se time izbegla „mučna rekonstrukcija“ Vlade. Istakao je i da dodatni izbori ne bi zahtevali posebne troškove jer bi se održali istovremeno sa pokrajinskim i lokalnim.

„Jedini razlog što ne mogu da kažem da ću to da apsolutno učinim, jeste da vidimo da li bi na bilo koji način to moglo da uspori ekonomske reforme. Makar 15-20 ili 30 dana. Svi ostali razlozi idu u prilog izborima“, rekao je Vučić. Govoreći u prilog izborima, uprkos činjenici da njegova stranka ima natpolovičnu većinu u parlamentu, Vučić je pomenuo i da su „Milošević i radikali imali dvotrećinsku većinu ali nisu imali legitimitet“.

„Politika nije matematika, to je greška mnogih što tako misle. Politika je život, moral, rad, psihologija, atmosfera, a nikada matematika. Mislite da li je važno da li će stranka Velje Ilića ili neka druga da ima pet ili osam poslanika? Nije. Ako je atmosfera u društvu takva da postoje stalno pritisci, ako vladi treba sveže krvi, ako je potrebna rekonstrukcija za pet ministara, onda bi to bilo mučenje, politički obračun koji bi trajao pet ili šest meseci. Kada vidite da nema stabilnosti jer svi vrše pritisak na tu stabilnost svakoga dana, ako opoziciju da govori svaki dan katastrofa, diktatura, cenzura, onda mislim da je demokratski da se to proveri“, rekao je Vučić. On je ponovio da će se o odluci o izborima konsultovati sa ljudima u organima SNS, kao i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, ne potvrđujući, ali ni ne demantujući da je o tome prekjuče sa njim razgovarao.

Predsednik Izvršnog odbora SNS i čelnik kragujevačkog ogranka SNS Radomir Nikolić, koji je i gradonačelnik Kragujevca, izjavio je da će podržati lidera stranke Aleksandra Vučića u odluci da se održe i parlamentarni izbori

– Uoči sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke predložiću Gradskom odboru SNS u Kragujevcu da usvoji zaključak koji će pomoći predsedniku naše stranke u odluci da idemo na parlamentarne izbore. Taktika „davljenja“ naših ljudi jednog po jednog se nastavlja. U njenom sprovođenju poslednjih meseci učestvuju gotovo svi mediji sa inostranom vlasničkom strukturom, svi tabloidi pod kontrolom domaćih tajkuna, samoproklamovani nezavisni intelektualci i čitava armada poznatih i nepoznatih nevladinih organizacija. Ubeđen sam da ovu tešku situaciju i pokušaj veštačke polarizacije društva mogu da reše samo izbori, smatra Nikolić. Podsetimo, u nedelju 17. januara zakazana je sednica Glavnog odbora SNS koja treba da ovlasti lidera naprednjaka da odluku o vanrednim izborima donese pre stranačke skupštine najavljene za 13. februar.

Prijem u Vili Bokeljka

Vučićevu jučerašnju pres konferenciju u Vili Bokeljka na Dedinju pratile su brojne novinarske ekipe, ali je znatno manji broj novinara ostao na prijemu koji je potom organizovan za njih i glavne urednike beogradskih medija. Zbog ogromne gužve, novinarki RTV Vojvodine je tokom konferencije nakratko i pozlilo, ali se sve dobro završilo i događaj je nastavljen. Premijer Vučić je istakao da ima dobar odnos sa medijima, i predviđeno vreme konferencije probio je za još pola sata odgovarajući na svako pitanje. Potom je lično poslužio ćevape, a na koktelu su služena i odabrana vina. Čestitajući Novu godinu, Vučić je istakao da prijem priređuje o svom trošku, kao i da je preko prijatelja nabavio dobar francuski sir koji je služen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari