U Vojvodini besni bespoštedni rat između SNS i DS. Dok demokrate jedno za drugim gube uporišta u gradovima i opštinama, u Skupštini Vojvodine imaju relativno čvrstu većinu sa LSV i SVM.

Istovremeno, naprednjaci se pregrupišu i najavljuju promene unutar vladajuće koalicije u Novom Sadu, gde se do kraja godine očekuju izbori, uporedno sa pokrajinskim.

Gradonačelnik Novog Sada i član Predsedništva Srpske napredne stranke Miloš Vučević u razgovoru za Danas je ocenio da je Vlada Vojvodine „delegitimisana“ i da su pokrajinski izbori sve izvesniji.

„Mislim da se DS i mi slažemo u jednom – da je u ovom trenutku politički apsolutno nerealno da sarađujemo u vlasti. Naravno, možemo da uvažavamo jedni druge, ali ne mislim da postoji razlog za političku saradnju“, smatra Vučević.

DS je u Skupštini grada Novog Sada tražila izveštaje o poslovanju javnih preduzeća, ali uglavnom nisu dostavljeni. Da li odobravate to ćutanje uprave?

– Smatram da treba dostaviti sve izveštaje, kada god traži opozicija. Nema razloga da se nešto krije. Mislim da je u pitanju neažurnost. Sva javna preduzeća moraju dostaviti izveštaje o svom radu. O tome Skupština grada raspravlja i usvaja ili ne usvaja te izveštaje. Tu nema razloga za tajnost dokumenata. Mislim da opozicija zatrpava preduzeća zahtevima u vezi sa javnim nabavkama po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, i da tu s druge strane nema ažurnosti. Ali, istovremeno, voleo bih da razgovaramo o tome kako su oni vodili ta javna preduzeća i zašto su ona danas u takvom stanju. Meni je i dalje politički i moralno neprihvatljivo da situaciju kritikuju oni koji su doveli do te loše situacije.

Kako vi ocenjujete funkcionisanje koalicije koju predvodite?

– Mislim da to građani Novog Sada treba da ocene, a ne mi. Smatram da mora i može bolje. Pritom, ne upoređujem se sa prethodnicima. Da se s njima upoređujem, bio bih visoko ocenjen, ali to mi nije reper.

Ipak, činjenica je da je sadašnja koalicija prihvatila zatečeni manir – svaka stranka je imala svoj feud uz potpuno izolovane gradske uprave.

– Ja se nadam da su svi, pa i ovde na lokalnom nivou, shvatili da takav sistem više ne može da funkcioniše. Počele su krupne, sistemske promene i nadam se da niko neće pokušavati to da spreči. To sprečavanje će, pre svega, biti na štetu građana. Zato nisam siguran da ćemo imati podršku svih koalicionih partnera.

Najavili ste redefinisanje gradske vlasti i personalne promene i potpisali sporazum sa SVM o saradnji u Novom Sadu. Da li ste poziv na takvu saradnju uputili i drugim opozicionim strankama?

– Ako unutar koalicije ne bude podrške za reformu gradske vlasti u Novom Sadu, mi ćemo tu podršku potražiti među drugim odborničkim grupama. Razgovaraćemo sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, verovatno i sa Novom demokratskom strankom, koja sada ima jednog odbornika u Skupštini grada. Možemo da razgovaramo i sa DS, ali ja ne vidim mogućnost za takvu političku saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari