Premijer Mirko Cvetković još nije zakazao zvanične razgovore s koalicionim partnerima o rekonstrukciji Vlade Srbije, ali neformalni razgovori predstavnika DS, SPS i G17 plus, ključnih stranaka vladajuće koalicije, uveliko traju. Po konceptu koji se ovih dana uobličava, vlada bi uskoro trebalo da ima 20 ministarstava. Do te brojke došlo bi se spajanjem resora po partijskom ključu, tako da DS ujedinjenjem ministarstava formalno ostane bez tri, a SPS i G17 plus bez po jednog portfelja, saznaje Danas.


Ovakvim spajanjem ministarstava izbegla bi se potencijalno veoma problematična promena koalicionog sporazuma. Preciznije, svi bi „izgubili“ proporcionalno onome što sada imaju. Spojili bi se resori koje drži G17 plus – Ministarstvo ekonomije s Ministarstvom za NIP ili omladina i sport s kulturom. Na pomolu je i dogovor u vezi s resorima DS, da se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pripoji Ministarstvu pravde, a Ministarstvo vera resoru za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Demokrate razmišljaju i da spoje finansije i trgovinu, ali je ta opcija na dužem štapu. Socijalisti će najverovatnije ujediniti resore Milutina Mrkonjića i Petra Škundrića, odnosno infrastrukturu s rudarstvom i energetikom.

Kako saznajemo u vladajućoj koaliciji, u razgovorima za sada ne učestvuju lideri stranaka, već se konsultacije vode na nivou visokih funkcionera. Kako saznajemo, to su potpredsednik DS Dragan Đilas, potpredsednica G17 plus Verica Kalanović i predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić. Kada ovi neformalni razgovori budu završeni, najkasnije do sredine ove sedmice i kada bude koliko-toliko usaglašen novi model rekonstrukcije vlade, premijer Cvetković će se sastati s Borisom Tadićem, Mlađanom Dinkićem i Ivicom Dačićem.

Potom bi, kako lideri manjih stranaka u vladajućoj koaliciji očekuju, trebalo da usledi i širi sastanak svih lidera partija koje podržavaju vladu. Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, kaže za Danas da se nada da će se taj sastanak održati sredinom sedmice i da će JS aktivno učestvovati u celom procesu. Sav posao morao bi da bude završen najkasnije do sredine marta, kada bi se na dnevnom redu Skupštine Srbije, kako je već najavila predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, našao predlog rekonstrukcije vlade.

„Očekujem da će vlada biti manja i da će biti i personalnih izmena“, rekla je Đukić Dejanović, koja je i potpredsednica SPS, napomenuvši da su razgovori koalicionih partnera počeli. Osim Dejanovićeve, niko od predstavnika vladajuće koalicije juče nije bio raspoložen da potvrdi da li su pregovori zvanično počeli i dokle se stiglo. „Za sada nema ništa novo, verovatno se razgovara na nekom bilateralnom nivou“, kazao je lider socijalista Ivica Dačić i dodao da SPS nije učestvovala u tim razgovorima. „Nismo informisani da li je došlo do konačnog dogovora pre svega unutar liste ZES, da bismo mogli da se izjašnjavamo“, objasnio je on. „Izgleda da ja jedina ne znam da je rekonstrukcija vlade počela. A, zaista ne znam ni da ima razgovora, a kamoli koji model rekonstrukcije je najprihvatljiviji“, rekla je našem listu potpredsednica DS Jelena Trivan.

U G17 plus juče su nam ponovili da ne žele da komentarišu rekonstrukciju vlade. Ministar rada i predsednik SDPS Rasim Ljajić rekao je Danasu da rasplet situacije očekuje „vrlo brzo“. „Razgovori glavnih stranaka koalicije još nisu završeni, ali rekonstrukcijom će vlada poslati jasnu poruku da je spremna da krene od sebe kada je u pitanju jeftinija administracija i efikasniji rad“, kaže Ljajić i dodaje da reformu vlade ne treba odugovlačiti, ali da bi imala mnogo više efekta da je urađena pre pola godine. Na pitanje da li je i dalje spreman da se odrekne ministarskog mesta Ljajić kaže da je „apsolutno spreman, i to bez ikakve političke nagodbe i bez kompenzacije za neko drugo mesto“.

SNS najavljuje mirne proteste

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da se ta stranka priprema za ulične proteste, s ciljem da se raspišu vanredni parlamentarni izbori. „Očekujem da oko 20. marta predsednik naše stranke Tomislav Nikolić saopšti tačan datum kada ćemo izaći na mirne, demokratske i civilizovane proteste i kada ćemo dobiti ono što traže građani, a to su promene“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari