ČEDOMIR JOVANOVIĆ, predsednik LDP: Poziv predsednika Tadića Srbima na Kosovu da se povuku sa barikada, iako je stigao posle četiri meseca oklevanja i podrške vlasti tom pogrešnom metodu borbe, može biti korak u dobrom pravcu samo ako bude praćen potpunom iskrenošću prema zemlji i građanima, definitivnim napuštanjem poražene politike „i Kosovo i Evropa“ i dogovorom sa EU i Prištinom. Verbalno odustajanje od strategije barikada i sukoba sa EU mora biti potvrđeno odlukama Skupštine Srbije.

DRAGIŠA ĐOKOVIĆ, poslanik DS sa Kosova: Ja nisam postavljao barikade, pa neću ih ni sklanjati. Onaj ko je doneo odluku da se postave, neka odlučuje šta dalje. Možda su barikade ispunile cilj, pa treba raditi nešto drugo. Što se mene tiče, ja ću i dalje biti sa srpskim narodom, sa onima koji su glasali za mene i DS. To što sam do sada bio na barikadama bio je samo moj izbor, smatrao sam da radim pravu stvar i želeo sam da pomognem svojoj porodici i prijateljima da ne postanu Kosovari, već da ostanu građani Srbije.

VLADIMIR MILENTIJEVIĆ, poslanik DSS sa Kosova: Sramota, sramota, sramota. To je moj odgovor na Tadićev poziv, kojim on želi da nekako reši pitanje dobijanja statusa kandidata za EU. Srbi sa severa Kosova neće pristati na kapitulaciju u takozvanom dijalogu u Briselu, niti će ukloniti barikade. Jedini koji će snositi odgovornost za sve moguće posledice, za živote Srba sa severa KiM, biće upravo predsednik Republike Boris Tadić.

VUK DRAŠKOVIĆ, predsednik SPO: Mi smo od početka tražili uklanjanje barikada, zbog čega smo dobijali čak i pretnje smrću, dok je vlada podržavala sve što ne valja. Nadamo se da Tadićeva opomena, da se ne sme ponoviti istorijska nesreća kao pri odbijanju Vens-Ovenovog plana i plana Z4, vodi ka prihvatanju nestatusnog dela Ahtisarijevog plana kao polazne osnove za dijalog između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari