Manje od 24 sata pred današnje objavljivanje mišljenja Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU, zaključci i preporuke iz tog dokumenta još nisu bili konačno završeni, saznaje Danas u Vladi Srbije i izvorima u Briselu.

Ono što je sigurno i u čemu se slažu svi sagovornici Danasa i iz Beograda i iz Brisela jeste da bi Štefan File, evropski komesar za proširenje, u obraćanju javnosti zakazanom za 14 časova, trebalo da saopšti da je Srbija u periodu koji je obuhvaćen izveštajem, od 2006. do sada, ostvarila značajan napredak u evropskim reformama. Koje će zaključke i preporuke Komisija izneti na osnovu tog napretka, ali najviše na osnovu veoma komplikovane situacije na severu Kosova, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Postoji mogućnost, kako nam je rečeno, da Srbija dobije „uslovljeni status kandidata“, a da se odluka o datumu početka pregovora za članstvo odloži i veže za situaciju na Kosovu.

Prema oceni naših sagovornika, stepen reformi koje je Srbija dostigla zaslužuje uspeh kandidature, podnete još decembra 2009. godine. Međutim, zbog situacije na severu Kosova i nedovoljnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, Nemačka, kao najjača zemlja Unije, zalaže se za to da se Srbiji postave jasni „kosovski uslovi“, koje mora ispuniti da bi postala kandidat.

Uslove koje Berlin postavlja je kancelarka Angela Merkel iznela u avgustu u Beogradu, a to su ukidanje paralelnih srpskih institucija na KiM, neometan rad Euleksa i nastavak i napredak dijaloga s Prištinom. Svi oni vezani su za deo mišljenja EK koji se odnosi na regionalnu saradnju, odnosno na ono oko čega su se sve zemlje članice složile – slobodan protok robe i ljudi, kao i učešće Kosova na regionalnim skupovima. A nijedan uslov Merkelove do danas nije ispunjen.

Prema rečima naših sagovornika, neizvesno je i da li će EK u mišljenju na bilo kakav način pomenuti datum početka pristupnih pregovora. Ukoliko Komisija ne pomene datum ni u jednom kontekstu, sledeći rok za otvaranje tog pitanja je – za godinu dana.

Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija i programski direktor Centra za novu politiku, za Danas kaže da novo razmatranje datuma za početak pregovora zavisi od formulacije koju EK upotrebi u mišljenju.

„Komisija je 2010. u slučaju Crne Gore napisala da će u svom narednom godišnjem izveštaju dati mišljenje o početku pregovora i odredila je uslove koji se do tada moraju ispuniti. Ukoliko EK za Srbiju ne pomene datum pregovora, onda će se čekati godinu dana do ponovnog vraćanja na to pitanje“, kaže Jovanović. On, međutim, ocenjuje da Srbija najverovatnije neće čekati sledeći izveštaj Komisije. „EK će danas ili odrediti rok u kome će ocenjivati ispunjenost kriterijuma za početak pregovora ili će odluku o tome prepustiti državama članicama. Mislim da će se Komisija u junu 2012. vratiti toj temi“, smatra Jovanović.

Prema saznanjima Danasa, postoji mogućnost da se o datumu pregovora razgovara na Evropskom savetu u decembru, ako bi u međuvremenu došlo do vidnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine. Podsetimo da se nekoliko dana pre zasedanja Evropskog saveta, koji okuplja šefove i premijere država članica i koji donosi konačne odluke o proširenju EU, sastaje Savet ministara spoljnih poslova, koji priprema odluke za Savet. Ove godine Evropski savet zaseda 9. decembra, a Savet ministara bi trebalo da se sastane 7. decembra.

Novinske agencije navode da se u mišljenju EK naglašava da je Srbija ostvarila velike rezultate u reformama pravosuđa, sistemskim zakonima, suzbijanju organizovanog kriminala. Navodi se i da su vlasti u Beogradu uložile ogromne napore za slamanje korupcije i ostvarile potpunu saradnju s Haškim tribunalom.

Dežer sa Cvetkovićem i Đelićem

Premijer i vicepremijer Mirko Cvetković i Božidar Đelić zvanično će danas od Vensana Dežera, šefa Delegacije EU u Srbiji, dobiti mišljenje Evropske komisije. Đelić za Danas kaže da očekuje da će mišljenje EK biti objektivno. Pre uručivanja ovog dokumenta, Dežer će od 14 časova u beogradskom Medija centru, u društvu novinara, gledati u direktnom prenosu obraćanje komesara Filea, koji će predstaviti „Paket proširenja za 2011“. U Beogradu je danas ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, koji će imati sastanke s ovdašnjim zvaničnicima.

Večera za Filea

Evropski komesar za proširenje Štefan File sutra uveče dolazi u Beograd gde će, kako je planirano, večerati sa srpskim zvaničnicima. Iako plan posete još nije u potpunosti utvrđen, za petak, 14. oktobra predviđen je sastanak Filea sa Slavicom Đukić Dejanović, predsednicom Narodne skupštine i predstavnicima poslaničkih grupa. Komesar će potom razgovarati s premijerom Mirkom Cvetkovićem, zatim će prisustvovati sednici Saveta za evropske integracije Vlade Srbije, da bi na kraju bio svečani gost 22. sesije Igmanske inicijative, na kojoj će se videti s predsednikom Borisom Tadićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari