Rusija je velika sila. Sve velike sile pažljivo prate razvoj događaja u regionima oko svojih granica, budući da imaju uticaja u tim regionima zbog svoje relativne snage, kulturnih i istorijskih veza, navodi za Danas Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, povodom nedavne izjave američkog državnog sekretara Džona Kerija da se „Srbija nalazi na liniji vatre“, te najave da će ubrzo ponovo biti održane vojne vežbe Srbije i Rusije.

On ističe da Kerijeve reči o Srbiji treba posmatrati u kontekstu aktuelnih zbivanja na svetskoj sceni.

– Kina, na primer, poklanja veoma veliku pažnju događajima na istoku Azije, gde ima značajan uticaj, a isto se može reći i za odnos SAD i Latinske Amerike. Način na koji velike sile ispoljavaju svoj uticaj, kao i opseg tog uticaja nisu statični, već se vremenom menjaju. Rusija ima dugotrajne odnose sa Srbijom. Teško je precizno odrediti stepen do kojeg je ruski uticaj u Srbiji porastao ili proceniti na koji način su se izmenili mehanizmi tog uticaja u proteklih godinu i po dana otkako nisam boravio u Srbiji, ali najava zajedničkih vojnih vežbi dveju država pokazuje da su ojačale veze Beograda i Moskve, iako istovremeno Srbija, shodno svom strateškom opredeljenju, nastavlja proces pridruživanja EU – konstatuje sagovornik Danasa.

Prema Rejmondovom mišljenju, konflikt u Ukrajini učinio je da balansiranje Srbije između tradicionalnih veza sa Rusijom i njenih dugoročnih interesa prema EU postane „veliki izazov, ali ne i nemoguće“. „Stoga, predsedavanje Srbije OEBS-u zapravo predstavlja jedinstvenu diplomatsku šansu sa Srbiju“, zaključuje američki profesor.

 

 

Biber: Keri preteruje

Grac – Kerijeva izjava predstavlja priznanje da se Balkan i Srbija nalaze u procepu između Zapada i Rusije, ali mislim da je termin „na liniji vatre“ preteran, ocenjuje za Danas Florian Biber, stručnjak za Jugoistočnu Evropu i predavač na Univerzitetu u Gracu. Prema Biberovom mišljenju, ruski uticaj u ovom regionu je „onoliki koliko to žele vlade država u regionu, uključujući Srbiji, a on zavisi i od EU koja usporava tempo integracija država Balkana“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari