Rezolucija o Kosovu i Metohiji koja je usvojena na zajedničkoj sednici vlade i predsednika države prati duh platforme o Kosovu i Metohiji i neka je vrsta sažetka te platforme. O tom dokumentu izjašnjavaće se parlament i uveren sam da će dobiti zeleno svetlo – kaže za Danas Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za KiM.


Prema njegovim rečima, „dobro je što smo izašli sa konkretnim predlogom, sa konkretnim rešenjem“. „Sada svet ne može da kaže da Srbi znaju šta neće, a ne znaju šta hoće. Srbi znaju šta hoće i to smo na ovaj način rekli“, komentariše Vulin.

Zašto državna platforma o KiM neće biti predočena javnosti?

– Ako bi parlament usvojio platformu koja je vrlo detaljno razrađena, pregovori sa Prištinom ne bi imali smisla jer ukoliko bismo odustali od bilo čega i dobili više ili dobili manje morali bismo ponovo pred skupštinu. Samo ono što usvoji skupština ima snagu zakona i ako bi se taj zakon odnosio na svaku od tačaka platforme, promena nekog njenog člana bi iziskivala novu sednicu parlamenta, što bi bilo komplikovano i teško. Stoga, usvaja se rezolucija čiji duh je sadržan u platformi.

Koje su glavne teme naredne runde briselskog dijaloga Ivice Dačića i Hašima Tačija zakazane za 17. januar?

– Razgovaraće se o onome što je do sada urađeno i o planovima za budućnost. Imamo sporazume koje smo dužni da sprovedemo i sada treba da vidimo kako se oni primenjuju. Naime, potrebno je na osnovu primene tih sporazuma doneti neke konkretne odluke tamo gde se pokazalo da stvari ne funkcionišu baš najbolje, kao što su, ilustracije radi, ograničenja na transport robe. Radne grupe koje počinju danas da rade daće odgovarajuće predloge, a na Dačiću i Tačiju jeste da donesu političku odluku.

Da li će se tom prilikom razgovarati i o severu KiM?

– Biće razgovora i o tome ali ne u smislu da mi odustajemo od severa KiM. Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je rekla da sever ima svoju posebnost i da Srbi koji tamo žive imaju svoju posebnost, a to i mi kažemo.

„Priština se služi nasiljem“

Imajući u vidu hapšenja srpskih mladića na Božić u Gračanici i vašu deportaciju sa KiM, kako ćete ubuduće posećivati pokrajinu?

– Ono što se dogodilo za Božić u Gračanici pokazuje da će se Priština služiti nasiljem gde god može. Oslobođeno je svih deset momaka da se brane sa slobode, a rečeno je da njihov zločin jeste nekakav prekršaj. Ni kosovska policija nije baš najsigurnija kako da objasni to što su oni zadržani dva dana. Što se mojih poseta tiče, nastaviću da provodim vreme tamo gde treba da ga provodim, a to je na prostoru KiM. Ako Priština misli da nasiljem treba da me sprečava, neka ne okleva, ali ja im to ne preporučujem i mislim da je takav potez više nego pogrešan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari