Rekonstrukcija vlasti u Srbiji najizglednije je da neće podrazumevati smene članova Vlade Srbije, odnosno ministara, i promenu koalicionih partnera već smenu direktora više javnih preduzeća, saznaje Danas od izvora bliskih najvećoj vladajućoj partiji SNS. Prema rečima izvora našeg lista, ocenjuje se da se promene najpre moraju izvršiti na operativnom nivou gde se beleži veći stepen korupcije i nestručnosti, a tek potom će se razmišljati o smenama u vrhu vlasti.

Premijer Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić istakao je da će rekonstrukcija vlade biti „kada bude bila“ i da će trajati „kratko, ali slatko“. „Najavio sam rekonstrukciju i kada bude bila – biće. Kratko će trajati. Biće završena u Skupštini za jedan dan. Biće kratko, ali slatko“, poručio je Vučić. Podsetimo, prethodno je rekonstrukcija najavljena za januar, potom za april uoči godišnjice Vlade Srbije, ali je i sada odložena do daljnjeg.

Vučić je pre dva meseca najavio četiri moguća scenarija rekonstrukcije – promena koalicionih snaga, promena u samom SNS, promena na čelu Vlade ili da se ne desi ništa do kraja godine već da se o tome razmišlja nakon izbora u Vojvodina. Tako da je, prema saznanjima Danasa, za sada najizgledniji drugi scenario koji podrazumeva promenu čelnika javnih preduzeća iz redova naprednjaka, dok će se o daljim koracima odlučivati posle vojvođanskih izbora.

Ministar odbrane i potpredsednik SNS Bratislav Gašić rekao je juče da bi se do kraja godine moglo desiti da uz pokrajinske, budu održani i lokalni izbori, ali da nema razloga za vanredne parlamentarne izbore jer građani „apsolutno podržavaju Vladu Srbije“. „Možemo da očekujemo da se do kraja godine pripreme pokrajinski izbori jer im je rok, a može da se očekuje i priprema lokalnih izbora, odnosno može da se desi vrlo lako da do kraja godine imamo i lokalne i pokrajinske izbore“, rekao je Gašić u Kruševcu.

Na pitanje da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, Gašić je rekao da se o tome za sada ne razmišlja, jer ne vidi razlog za to, dodajući da „samo veliki naučnici razmišljaju o tome“.

S druge strane, predsednik DS i premijer Vojvodine Bojan Pajtić, međutim, nedavno je rekao da se pokrajinski i lokalni izbori ne mogu održati pre proleća 2016. godine, kada bi, kako je dodao, zbog lošeg stanja u državi, trebalo raspisati i vanredne parlamentarne izbore. „Lokalni i pokrajinski izbori će se desiti na proleće, a ne u decembru, a mi tražimo i vanredne parlamentarne izbore“, rekao je Pajtić pre nekoliko dana.

On je ocenio i da bi održavanje lokalnih i pokrajinskih izbora u decembru predstavljalo kršenje Ustava koji, kako je dodao, propisuje da mandat odbornika traje četiri godine. „Ako Ustav kaže da je mandat lokalnih samouprava četiri godine, onda to ne može da se skraćuje i ne može politička volja jednog čoveka da bude iznad ustava“, rekao je Pajtić.

Vuković: Izbori u Vojvodini ne pre marta

Izbore u Vojvodini nerealno je očekivati u decembru, jer ne postoji pravni osnov za to. Da bi se to desilo, neophodne su posebne pravne okolnosti, promena Ustava, promene nadležnosti lokalne samouprave ili da se obori pokrajinska vlast što je malo verovatno, ističe za Danas Đorđe Vuković, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). On kaže da je realno da se izbori u Vojvodini održe onda kada se završi mandat tamošnjih poslanika, a to je najranije u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari