Iako u utorak 29. jula ističe rok od 15 dana u kome, prema Zakonu o Vladi Srbije, premijer treba da Narodnoj skupštini predloži novog ministra finansija, takav predlog još zvanično nije stigao u parlament.

Sagovornici Danasa iz Vlade, kao i iz SNS, ističu da ova vlast poštuje zakone, ali i napominju da, ukoliko zakonski rok bude prolongiran, to je zato što premijer Aleksandar Vučić još nije odlučio ko će biti novi ministar privrede umesto Dušana Vujovića, koji će ubuduće voditi finansije. Čak i da zvanično budu predloženi kandidati za ministre privrede i finansija, sagovornici Danasa ubeđeni su da će parlament Srbije o njihovom izboru, kroz tehničku rekonstrukciju vlade, odlučivati tek u septembru.

„Ne postoji rok u kome Skupština Srbije treba da se opredeli o izboru novih ministara, a pitanje za Vladu je kada će parlamentu dostaviti imena kandidata za ministre finansije i privrede“, kaže za Danas Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, mada uz konstataciju da on nije prava adresa.

Babić kaže da su sve odluke koje je SNS donosio transparentne i u najboljem interesu funkcionisanja cele države i da će tako biti i ovoga puta. „Zalažemo se za poštovanje zakona i to je osnov naše politike. Siguran sam da će vlada i ubuduće funkcionisati u punom kapacitetu“, ističe Babić.

U Vladi Srbije juče nismo mogli da saznamo kada će uslediti njena tehnička rekonstrukcija, a u Ministarstvu privrede nam je rečeno da se još ne zna ko će ovaj resor ubuduće voditi.

„Ja mogu da vam kažem da Vlada Srbije uvek poštuje zakonske rokove, ali šta ćemo ako u utorak ne stigne predlog u parlament… Hajde da sačekamo utorak, sredu, pa ćemo onda komentarisati. Uostalom, to je pitanje za premijera, koji predlaže kandidate“, kaže za Danas direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Pokušali smo da više informacija dobijemo i u kabinetu premijera Vučića, ali bezuspešno.

Opozicija u parlamentu, međutim, smatra da bi Vlada početkom naredne nedelje trebalo da predloži kandidate za ministre, ukoliko želi da pokaže da se u Srbiji poštuju doneti zakoni.

„Ova vlast se rukovodi onom Pašićevom rečenicom – zakoni su za protivnike. Verujem da će vlast pokušati da potraži opravdanje, tako što će navesti da je dato ovlašćenje Vujoviću da obavlja dužnost ministra finansija i da je time glavna stvar rešena. Verujem da će sve to sačekati septembar“, kaže Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS.

Janko Veselinović, zamenik šefa poslanika NDS, smatra da bi jako loša poruka javnosti bila ukoliko vlada i premijer najkasnije do srede ne predlože kandidate za ministre. „S jedne strane, to bi značilo da se zakoni ne poštuju, a s druge da SNS nema kadrovska rešenje za najznačajnija mesta – finansije i privredu“, kaže Veselinović. Opozicija ocenjuje da i ovaj slučaj dokazuje kako SNS gleda na pravnu državu, ali i na određivanje prioriteta, što pokazuje „njihov potpuni apsolutizam“.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da nije namera vlasti da krši zakon, već da je problem što još nije pronađeno adekvatno kadrovsko rešenje za ministra privrede. „Premijer, budući da odluka zavisi od njega, verovatno još vaga kako bi došao do najboljeg rešenja za srpsku privredu“, uveren je Anđelković.

Zakon o vladi

„Predsednik Vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Novi ministar izabran je većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika“, piše u Zakonu o vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari