Rekonstrukcija Vlade koja će, kako se očekuje, potrajati još tri sedmice, odraziće se i na nastavak evropske integracije Srbije, odnosno na pripreme za početak pregovora sa EU, ocenjuju sagovornici Danasa.

Kako upozoravaju, usporavanje procesa u najvećoj meri bi moglo da predstavlja posledicu činjenice da još nije izabran šef tima za pregovore sa EU, uprkos porukama Brisela da je neophodno što hitnije formirati celu pregovaračku strukturu.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da rekonstrukcija Vlade, koja je dugo najavljivana, a čije sprovođenje možda još duže traje, „svakako utiče na dinamiku svih reformskih procesa, pa i na proces evropskih integracija“.

„Izgleda da je i imenovanje glavnog pregovarača deo paketa rekonstrukcije. Imajući u vidu odluku Evropskog saveta iz juna i pripreme za početak analitičkog pregleda za poglavlja 23, 24 i 32 već u septembru, bilo bi mnogo bolje da je Srbija već imenovala glavnog pregovarača i da je on već formirao svoj tim i aktivno se uključio u koordinaciju i pripreme procesa pregovora sa EU. To što Kancelarija za evropske integracije radi dobro svoj deo posla i priprema mehanizme i strukturu za pregovore nije, nažalost, dovoljno i potrebna je politička podrška i aktivno učešće svih u Vladi, koji, međutim, izgleda trenutno imaju druge prioritete“, komentariše Bobićeva.

Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, navodi za Danas da je „sve stvar podele plena među partijama“, pa se i pitanje vođenja procesa evropskih integracija može posmatrati u istom kontekstu.

„Rekonstrukcija je trebalo da bude prečica, da zameni prevremene izbore definisanjem novog odnosa snaga unutar vladajuće koalicije. Međutim, njena dužina, skandali i površnost doveli su navedenu ideju do apsurda, umesto da se pokaže da smo u stanju da državne interese izdignemo iznad partijskih i izaberemo najkompetetnije ljude za tim za pregovore sa EU poput Tanje Miščević. Uostalom, čemu izbor pregovarača kad Vlada, zapravo, odustaje od EU integracija“, smatra sagovornica Danasa.

Milićeva ističe da je „neprijatno iznenađena“ izjavom zvaničnika Stejt dipartmenta da bi prevremeni izbori usporili implementaciju briselskog sporazuma i evropske integracije. „Koju implementaciju, koje evropske integracije“, pita se ona.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ukazuje za Danas da ne bi bilo dobro kada bi rekonstrukcija dugo potrajala jer bi „počeo da se gubi ritam u sprovođenju koraka“ koji su neophodni da bi se prva međuvladina konferencija između Srbije i EU održala najkasnije u januaru.

„Rekonstrukcija, u okviru koje se razmatra i ko će biti glavni pregovarač, predstavlja bolje rešenje od prevremenih izbora čije bi raspisivanje zakočilo sprovođenje briselskog sporazuma, a proces formiranja nove vlade bi, nesumnjivo, potrajao“, naglašava Joksimovićeva.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, kaže za Danas da je put Srbije ka EU već usporen, imajući u vidu „ izuzetno kratke rokove“ za ostvarenje važnih ciljeva.

„Bilo je neophodno da Srbija izabere šefa pregovaračkog tima i pre 28. juna i ovo dramatično kašnjenje bi moglo da ima velike posledice. Jedino dosadašnje dostignuće Dačićeve vlade jeste postizanje briselskog sporazuma i otkako je to učinjeno bilo je dovoljno vremena da se preduzmu i druge neophodne mere, što nije urađeno već se rekonstrukcija pokazala kao farsa“, smatra Stanojlovićeva.

Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative, komentariše za Danas da je Srbija u proteklih godinu dana već izgubila dosta vremena, kada je reč o evropskoj integraciji, pa rekonstrukcija neće izazvati dodatno usporenje“, ali da je nužno da takav proces ne potraje dugo.

„Dugotrajna rekonstrukcija bi dovela do toga da nas Evropa ne uzima za ozbiljno, ali veća je šteta od odlaganja izbora šefa pregovaračkog tima, što je, verovatno, posledica neusaglašenih stavova naprednjaka i socijalista. Moglo se čuti da SNS želi da to bude ministar Nikola Selaković, ali bilo bi bolje kada bi neka vanstranačka ličnost, poput Tanje Miščević, predvodila tim Srbije, odnosno da se bira pre svega na osnovu stručnosti“, poručuje Popov.

Selaković spreman za pregovarača

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je za NIN da je spreman da bude šef pregovaračkog tima sa EU ukoliko to od njega zatraže SNS i njen lider Aleksandar Vučić. Na pitanje da li je Suzani Grubješić nudio mesto glavnog pregovarača i da li se zna ko će to biti, Vučić je juče odgovorio da je to bilo u trenutku kada je očekivao da će URS ostati u Vladi, a da se o navedenoj temi još razgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari