Kada novoizabrani predsednik Republike Tomislav Nikolić, u skladu s demokratskim principima, ponudi mandat za formiranje vlade najjačoj političkoj grupaciji, koaliciji „Pokrenimo Srbiju“, čiji je kandidat za premijera Jorgovanka Tabaković, naša koalicija će ostalim strankama predočiti jasan program, koji podrazumeva revizije privatizacija, borbu protiv korupcije, očuvanje Kosova, razbijanje ekonomskih, političkih i medijskih monopola. Izbori su pokazali da je naš program apsolutno prihvatljiv građanima Srbije, ali nisam siguran da će biti prihvatljiv drugim strankama – kaže za Danas Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista i član koalicije „Pokrenimo Srbiju“.

Naš sagovornik ističe da je „kohabitacija moguća, ali da su glasači nesumnjivo naklonjeniji ideji da SNS bude na svim nivoima vlasti“.

S kojim argumentima tvrdite da bi Ivica Dačić mogao okrenuti leđa DS?

– Dačić smatra da ste dosledni ako ste uvek na strani pobednika. Čudno je da će lider SPS preći preko svojih reči da Tadić ima strane gospodare. Ima dosta ironije u ovome što govorim, ali pojedini političari misle da je politika matematika, što je pogrešno.

Koliko je realna „najveća koalicija“ SNS-DS-SPS?

– Mislim da to nije moguće. Ne govorim u ime ostalih iz naše koalicije, ali kao predsednik Pokreta socijalista smatram da bi to bio neprincipijelan savez. DS je pokazala da je osnovni uzrok problema u ovoj zemlji i da je htela da ih rešava uradila bi to u proteklih 12 godina. Dosta se govori i o vladi nacionalnog jedinstva, ali ja mislim da to nije dobro već je jedino moguće formirati vladu nacionalnog spasa.

Na šta pod tim mislite?

– Ako predsednik Republike, na osnovu uvida u državne finansije, proceni da je Srbija na ivici bankrota može da pozove na vladu nacionalnog spasa. Prema mom ličnom mišljenju, tu vladu, koja bi bila vremenski oročena, mogle bi da čine sve sistemske stranke, odnosno koalicije oko SNS, DS i SPS, kao i DSS. Ona bi morala da ima jasan cilj, odnosno zaustavljanje propadanja zemlje i svako ministarstvo bi moralo da izađe s preciznim planom. Premijer i ministri u tom slučaju ne bi trebalo da budu istaknuti predstavnici stranaka, već stručnjaci koje će stranke delegirati, broj ministarstava koje bi dobile stranke bio bi u skladu s njihovom zastupljenošću u parlamentu, i trebalo bi ukinuti princip feudalizacije, što znači da ministar i njegovi pomoćnici ne budu iz iste stranke. Dakle, to je vlada krajnje nužde i jedini častan način da opravdane ideološke i ljudske razlike sklonimo i zamrznemo na tačno određen vremenski period. Sve ostale koalicije ne bi donele Srbiji ništa novo, već bi samo izazvale gađenje kod birača. Zalažem se za politiku u kojoj vas ono što kažete u kampanji obavezuje.

„Povratak levice“

Šta za PS znači činjenica da ste ušli u parlament?

– Radnici će imati neposredne predstavnike u Skupštini Srbije, jer smo dobili priliku da se glasnije i jasnije nego do sada borimo za ljude koji žive od svog rada, što podrazumeva promenu zakona o sindikalnom organizovanju, reviziju privatizacije, uvođenje socijalne karte i istinsko ukidanje PDV na opremu za bebe. Dakle, levica se vratila u politički život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari