RIK: Koliko je ko osvojio poslaničkih mandata 1

Republička izborna komisija saopštila je večeras da je, na osnovu 98,56 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,51 odsto biračkog tela, sedam lista prešlo cenzus na vanrednim parlamentarnim izborima.

Najviše glasova, 48,23 odsto, dobila je Srpska napredna stranka, koja će u novom sazivu Skupštine Srbije imati apsolutnu većinu od 131 poslanika. Socijalistička partija Srbije je osvojila 10,98 odsto glasova odnosno 29 mandata, Srpska radikalna stranka 8,09 odnosno 22 poslanika u skupštinskim klupama, Demokratska stranka 6,04 -16 mandata, Pokret Dosta je bilo 6,03 ili 16 poslaničkih mandata, koalicija SDS-LDP-LSV 5,03 -13 mandata i koalicija DSS-Dveri 5,00 odsto 13 mandata. Prema rečima člana RIK, direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, poslanike će u Skupštini Srbije imati i pet manjinskih lista.Na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo je 56,25 odsto upisanih u biračke spiskove.

Predsednik DS Bojan Pajtić rekao je da iako Demokratskoj stranci nije osporen izborni rezultat i cenzus na izborima, njihova je obaveza je da brane svaki glas i da ne dozvole da bilo ko pokrade izbore. On je dodao da su van svake sumnje liste DSS-Dveri, Čeda Boris Čanak i Dosta je bilo prešle cenzus i stekle pravo na mandate u skupštini.

Na brojnim biračkim mestima zabeležen je niz nepravilnosti. Kupovina glasova, birači koji su unosili popunjene biračke listiće za SNS i SPS – Jedinstvenu Srbiju, nejednak broj biračkih listića, obelezili su izborni dan. Situacija je slična kao devedesetih godina, ocenio je Pajtić i istakao da će zbog toga DS biti spremna da traži uvid u svaki zapisnik koji dodje u RIK, da ne bi dozvolili da ni jedan jedini glas propadne.

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je danas da nema potrebe da Bojan Pajtić brani ijedan glas jer je SNS uvek radila pošteno, fer i po zakonu. Jedini koji u Srbiji krade glasove je upravo on, navodi SNS u saopštenju i podseća na da je glavni akter afere Bodrum Bojan Pajtić.

SNS je uvek je radila pošteno, fer i po zakonu, a tako ćemo i nastaviti da radimo, za razliku od Bojana Pajtića i Demokratske stranke, ocenila je SNS.Oni dodaju da će građani Srbije će tek imati priliku da vide koliko je Pajtić pokrao narodnih para u Vojvodini, pošto je sada, posle 16 godina, konačno pao sa vlasti.

Pravni tim opozicije

Predstavnici opozicionih partija koje su ušle u parlament dogovorili su se, na današnjem sastanku, da formiraju zajednički pravni tim koji će obaviti detaljnu analizu izbornog materijala, kako bi se proverila validnost rezultata glasanja. U zajedničkom saopštenju, koje je pročitala predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, istaknuto je da su podaci RIK sa prebrojanih 98,06 odsto pokazali da su te liste ušle u parlament. Time su, kako je istaknuto, demantovane tvrdnje lidera SNS Aleksandra Vučića izrečene na konferenciji za novinare u nedelju uveče. Konstatovano je i da je izborni proces obilovao nelegalnosima.

PSSE i OEBS: Haotično brojanje glasova

Nemamo informacije o velikoj izbornoj krađi, osim izveštaja o haotičnom brojanju glasova na nekim biračkim mestima, rečeno je danas na konferenciji za novinare posmatračkih misija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Građani su mogli da slobodno biraju, osnovna građanska prava su poštovana, ali postoji zabrinutost zbog prednosti koje obezbeđuje status vladajuće stranke, izveštavanja medija u korist vladajućih partija i odsustva transparentnosti u finansiranju stranačkih aktivnosti, izjavio je šef delegacije PSSE Volodimir Ariev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari