„Gospodine Dinkiću imao sam dilemu kada sam razmišljao kako da počnem ovo izlaganje, da li citatima čoveka koji je verovatno najčešće pisao o budžetima, deficitima i poreskoj politici – mnogo bolje od bilo kog ministra finansija na svestu, mislim na Efraima Kišona ili da počnem citatom iz oblasti roka. Vi bar niste od onih ministara koji su u petak bili na Ušću pa ćete to bolje razumeti“, rekao je poslanik LDP Bojan Đurić tokom skupštinske rasprave o rebalansu budžeta.

Đurić je rekao da je Dinkić mandat ili, kako je naglasio, odluku da uđe u vladu počeo citatima Caneta i „Partibrejkersa“, a da je on razmišljao da današnju debatu počne kao Rambo 1992. godine na bini Centra Sava kada je ćutao pred punom salom tri – četiri minuta čime je iskazao protest zbog bombardovanja Sarajeva.

„Milio sam da je možda najbolje da danas, kada držimo ovaj rekvijem za javne finansije oćutim svih 17 minuta, ali nisam znao ko će voditi ovu sednicu pa sam se uplašio da ću zbog toga biti kažnjen“, rekao je poslanik LDP.

Odgovorio mu je ministar finansija u istom stilu:

„Malo ste me razočarali što niste citarli Milana Mladenovića i to stihove – I kad je gotovo za mene, znaj, tek tad je počelo“. Reč je o stihovima pesme „Zemlja“ poznate grupe EKV.

Mlađan Dinkić često citira svoje omiljene rok pevače, tako je govorio da u Srbiji ne postoji čovek koji može da ga kupi, uz citat stihova Partibrejkersa „biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj“.

Đurić je rekao da je Mladenović odličan pesnik i dodao : „Samo nemojte da uvedete zemlju da bude par godina za nas“.

U „rok debatu“ se uključio i šef poslanika demokrata Borislav Stefanović, koji je Dinkića „savetovao“ da bi bolje bilo da se pozvao na drugu pesmu Iste rok grupe – „Novac u rukama“.

„Novac u rukama – to vam više priliči, jer ima stih – kupi me, prodaj me“, podsetio ga je Stefanović.

Na to je Dinkić replicirao i Stefanoviću poručio da je očigledno bio vidovit kada je svoju rok grupu u mladosti nazvao „Generacija bez buducnosti“.

„Kao da ste tada znali kako će u budućnosti izgledati vaša stranka“, oštar je bio Dinkić.

On je međutim, naglasio da nije važno da li je Stefanovićeva stranka bez budućnosti, već je važno da građani Srbije imaju budućnost.

Ni Stefanović nije „ostao dužan“ ministru finasija, kojem je uzvratio da nije ni „čudo što je tada bio vidovit znajući da će Dinkić biti večni ministar“.

„Ali i to je bolje od „Monetarnog udara“ kako se zvala vaša grupa- pa ste to primenili na sve građane Srbije“, rekao je Stefanović.

Doprinos debati dala je i poslanica D S S Bojana Božanić, koja je rekla da ako se već ide u tom roku fazonu, ona će da parafrazira stihove Olivera Mandića

„Smejem se, a plakala bih“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari