Šanse da Srbi sa Kosova dobiju rusko državljanstvo ravne su nuli, ocenjuje za Danas Genadij Sisojev, spoljnopolitički komentator moskovskog lista Komersant, povodom zahteva nekoliko hiljada građana srpske nacionalnosti s KIM za dobijanje ruskog državljanstva.

Kako objašnjava Sisojev, ta inicijativa je osuđena na neuspeh zbog najmanje tri razloga. „Prvo, Srbi su se obratili na pogrešnu adresu. Državna duma, dakle parlament, nije nadležna za dodeljivanje državljanstava. Drugo, Rusija nikada nije davala državljanstvo u tolikom broju čak ni građanima bivših sovjetskih republika, a kamoli ljudima iz drugih, dalekih zemalja. Moskva je građanima s prostora bivšeg SSSR godišnje davala po nekoliko stotina državljanstava, nikako više, a Srba koji to traže je navodno oko 20.000. Treće, tu je i svest državnog rukovodstva Rusije da bi takav potez bio previše rizičan sa stanovišta spoljne politike. To bi Rusiju izložilo konfliktu sa Kforom, odnosno čitavim NATO i Zapadom, što joj nikako ne odgovara“, zaključuje Genadij Sisojev u izjavi našem listu.

Pisanje Danasa o tome da je nekoliko hiljada Srba s KiM zatražilo rusko državljanstvo, što smo objavili u ponedeljak, 14. novembra, izazvalo je veliku pažnju najuticajnijih medija u Moskvi. Komersant u jučerašnjoj opširnoj analizi citira savetnika Ambasade Rusije Olega Buldakova, koji je ranije potvrdio našem listu da je nekoliko hiljada ljudi, preko udruženja Srba s KiM, uputilo pismo ruskoj Državnoj dumi tražeći državljanstvo. Zvaničnu molbu je potpisala 21.000 građana i ona je iz ambasade prosleđena Ministarstvu inostranih poslova u Moskvi, koja će s njom postupati „u skladu s procedurom“, kazao je Buldakov.

Kako prenosi Beta, u ruskoj Federalnoj migracionoj službi (FMS) navode da kosovski Srbi „u principu“ mogu da dobiju ruske lične karte, ali da je u praksi to „malo verovatno“. Odluku o državljanstvu treba da donese predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, naveli su izvori u FMS. Oni ističu da ne treba zaboraviti da u redu za dobijanje državljanstva stoji veoma mnogo Rusa iz bivših sovjetskih republika i zaključuju da bi „verovatno bilo ispravno najpre rešiti njihove probleme“.

Koordinator poslaničke grupe ruske Državne Dume za veze sa Skupštinom Srbije, Jevgenij Fjodorov, iz vladajuće Jedinstvene Rusije, izjavio je da je davanje državljanstva kosovskim Srbima „političko pitanje“. Fjodorov je za agenciju Regnum kazao da pismo s molbom kosovskih Srba još nije stiglo u Dumu, i da se očekuje danas. Napomenuo je da svako ima pravo da dobije državljanstvo u skladu sa zakonom, ali da je slučaj sa kosovskim Srbima „političko pitanje“.

Zamenik šefa Komiteta za spoljnu politiku Dume Andrej Klimov rekao je Komersantu da „to pismo (Srba s KiM) nije video“, a list dodaje da zahtev može i da ne bude rešen. „Državna duma ne daje državljanstvo, a da bi se takva molba realizovala, potrebno je promeniti zakon“, rekao je Klimov. Po njegovim rečima, takvi „presedani mogu biti opasni“. „Srbi su nam, naravno, prijateljski narod, ali ja nisam uveren da će zahtev biti razmotren na sednici Dume. Sve nas to može uvesti u čudnu situaciju. Sumnjam da radi toga treba da uđemo u konflikt sa svima“, rekao je Klimov.

Komersant ocenjuje da ako poslanici i vlada podrže inicijativu Srba, to će značiti da bi Rusija ubuduće morala da snosi odgovornost za njihovu bezbednost na Kosovu. Takođe, zvanična Moskva bi u tom slučaju „povremene sukobi kosovskih Srba sa mirotvorcima smatrala represijom protiv svojih građana i kršenjem njihovih prava“. U svakom slučaju, zaključuje list, zahtev kosovskih Srba mogao bi da „ozbiljno posvađa“ Moskvu s vlastima u Beogradu. Jer, ako bi inicijativa dobila „zeleno svetlo“, to bi bio udar na pozicije vladajućih demokrata Borisa Tadića i „dobar poklon“ srpskim nacionalističkim partijama uoči izbora u proleće 2012. godine.

Dnevnik Moskovski komsomoljec (MK) citira da je diplomata Oleg Buldakov rekao da je pismo kosovskih Srba upućeno i predsedniku i premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu i Vladimiru Putinu, kao i ruskom patrijarhu Kirilu. On nije mogao da odgovori na pitanje da li je moguće pozitivno odgovoriti na njihovu molbu. „Ne mogu ništa da kažem. Pitanje je pravno veoma složeno. Da bi se dobilo državljanstvo Rusije, treba ispuniti mnogo uslova“, rekao je Buldakov, dodavši da se za sada ne preduzimaju nikakve radnje, „dok pitanje ne bude rešeno u centrali“.

Dnevnik navodi da je glavno pitanje koliko je ozbiljna namera kosovskih Srba da postanu ruski državljani. „Moguće je da bi se vrlo začudili ako bi im Rusija odmah dala lične karte. Najverovatnije, ti ljudi jednostavno pokušavaju da privuku pažnju na svoje nerešene probleme“, zaključuje MK.

Oleg Buldakov je za list Komsomoljska pravda potvrdio da je Ambasada u Beogradu prosledila pismo Ministarstvu inostranih poslova Rusije. Po njegovim rečima, Ambasada još nije dobila „zvaničnu reakciju srpske strane“, jer je prošlo malo vremena od podnošenja zahteva.

Akademik Jovan Glamočanin, koji je u svojstvu člana Odbora srpsko-ruskog jedinstva među inicijatorima molbe kosovskih Srba za dobijanje ruskog državljanstva, izjavio je Danasu da oni „traže zaštitu od velike sile, bratskog naroda, ali ne u smislu da se srpski narod iseli sa KiM“.

„Naš narod na Kosmetu doživljava teror i genocid. Srpska vlast ne pruža srpskom narodu nikakvu zaštitu, na Kosovu nema uticaja politike Srbije. I, da vam kažem, ta inicijativa je potekla od samog naroda, a ja sam se priključio kao akademik, kao onaj ko sarađuje sa Ukrajinom i Rusijom. Ima puno razloga da podržimo tu inicijativu, jer smatramo da je politička taktika i prevara sve što dolazi iz Beograda“, rekao nam je Glamočanin.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu Rada Trajković smatra da je ova inicijativa zapravo motivisana antievropskom ideologijom. „Ideja da se uzima rusko državljanstvo je u sukobu s partiotizmom. Isto bih rekla i da postoji ideja da Srbi s KiM žele da uzmu američko državljanstvo“, istakla je Rada Trajković za Danas.

Podrška komunista

Lider Komunističke partije Rusije (KPRF) Genadij Zjuganov pozvao je juče rukovodstvo u Moskvi da odobri državljanstvo kosovskim Srbima koji su to tražili. „Smatram da se sa velikom pažnjom treba odnositi prema molbi više od 20.000 kosovskih Srba i da treba da joj udovoljimo“, rekao je Zjuganov, a prenosi Beta. Zjuganov je kazao da, ako to pitanje bude izneto na sednicu Državne dume, poslanička grupa KPRF će podržati molbu kosovskih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari