Lider naprednjaka i jedna od ključnih ljudi za formiranje nove vlade Aleksandar Vučić u sredu je otputovao u radnu, mada neformalnu posetu Vašingtonu, gde će ostati do subote. Ovo je potvrđeno Danasu iz više izvora u Vašingtonu i Beogradu, nakon što smo juče ekskluzivno objavili vest o Vučićevom tajnom odlasku u Ameriku.


Ognjen Pribićević, saradnik Instituta društvenih nauka, kaže za Danas da je osnovni motiv za ovu posetu želja Amerikanaca da se upoznaju s „verovatno najuticajnijom ličnošću u novoj srpskoj vladi“.

– Kada je reč o temama, nesumnjivo je da se najveća pažnja u takvim razgovorima posvećuje Kosovu. Amerikanci su svakako Vučiću predočili svoje stavove i saslušali šta ima da kaže. Takođe, sigurno je da američki zvaničnici žele da čuju koje korake će nova vlada preduzeti da se izbori s korupcijom i organizovanim kriminalom – smatra Pribićević.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, ocenjuje za Danas da je neobično što je Vučićev odlazak u SAD „prikriven velom tajne, budući da je poznato da je i ranije išao u Vašington“.

– Možemo samo da spekulišemo o razlozima njegove posete, ali ukoliko su tačni navodi da će Vučić biti zadužen za koordinaciju svih bezbednosnih službi, otišao je jer želi da se postara da će biti nastavljena dobra saradnja s takvim agencijama u Americi. Istovremeno, probaće da uveri američke sagovornike da se nova vlada neće udaljiti od EU i da neće biti prekinut trend uslovne saradnje sa Amerikom, odnosno da neće biti prekršen princip „slažemo se da se ne slažemo“ – navodi Seška Stanojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari