Predsednik SNS Tomislav Nikolić najavio je juče da će odluku o eventualnom prekidu štrajka glađu doneti na Uskrs, kada će se, kako je rekao, videti „da li će biti jedini Srbin koji neće jesti uskršnja jaja“.


Nikolić je juče u novobeogradskom KBC, u kraćem razgovoru s novinarima, rekao da se oseća bolje i da bez obzira na velike pritiske i poziv Predsedništva SNS da odustane od štrajka, neće ni pod kojim uslovima prekinuti „ovu vrstu posta, jer nije dobro da u postu odlučim da počnem da jedem kao svi ostali“. On je ostavio mogućnost da odluku donese i od nedelje, da ne bi, kako je rekao, „kvario praznik novinarima“.

Prema Nikolićevim rečima, stav SNS da izbori više nisu bitni nije povlačenje. „Iako nisam uspeo da štrajkom izdejstvujem vanredne parlamentarne izbore, stranka nije spremna da učini ono zbog čega bi do izbora došlo“, naveo je lider naprednjaka.

„Želeo sam da Srbija prestane da tone, da državu vode oni koje narod hoće u ovom trenutku. Nije uspelo, ali izbora će biti kad-tad. Uspeh ovog štrajka je, između ostalog, u tome što sada više niko neće moći da kaže, uključujući i analitičare s platnog spiska demokrata, da će SNS ići sa DS posle izbora“, naglasio je Nikolić.

Lider SNS kaže da je tokom štrajka vodio „dijalog sam sa sobom“ i zaključio da je ovaj njegov potez imao smisla. On tvrdi da je proteklih dana „procenio sve ljude u Srbiji koji nešto znače“ i ostvario kontakte s pojedinim ljudima za koje je mislio da nisu mogući. Prema njegovim rečima, štrajk je pokazao i „s koliko volje, snage i moći DS vlada medijima“, iako su se, kako kaže, neki od njih poslednjih dana popravili u izveštavanju.

„O svemu su se izjasnili i SPC i EU, koje su neki hteli da upregnu u kola u kojima je svejedno šta ću ja da uradim, jer je Srbija u rukama DS. Dobio sam stav ambasadora Rusije, koji sigurno nije samo u svoje ime rekao da treba da prekinem štrajk da bih pomogao Srbiji“, ističe Nikolić, koji kaže da je od ambasadora zapadnih država dobio samo pismo.

Povodom poziva Štefana Filea da nastavi politički dijalog i institucionalnu borbu i da teži „kompromisu“, Nikolić je rekao da se Fileova izjava znatno razlikuje od „interpretacije stava Evropske komisije u srpskim medijima i da je jasno da i patrijarh srpski Irinej i EK smatraju da su Srbiji potrebni i vlast i opozicija, jer članstvo u EU nije samo za vlast nego za sve građane“. „SNS nikada nije izašla iz institucionalne borbe. Ona je nastavlja sa mnom ili bez mene. I, ako se ovo završi dobro po mene, naša borba nastaviće se na isti način“, tvrdi Nikolić. On smatra da, posle svega što se dogodilo, „prava opozicija zna da ako želi da se ova vlast promeni, svi treba da se okupe oko SNS“.

Nikolić je juče u ime SNS čestitao Uskrs patrijarhu Irineju, svim pravoslavnim hrišćanima, kao i vernicima Rimokatoličke crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari