Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica, lideri Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije, saglasili su se tokom jučerašnjeg jednoipočasovnog sastanka u centrali naprednjaka u Beogradu da se „treba boriti protiv politike da Evropa nema alternativu“ kojoj je, kako su rekli na zajedničkoj konferenciji za novinare, Demokratska stranka „ponovo pristupila pre neki dan, čvrsto i otvoreno“.

Nikolić i Koštunica su konstatovali i da, „i pored nekih nesuglasica“, ove dve stranke imaju zajednički interes i cilj, a to je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i smena aktuelne vlasti.

– Oko politike Evropa nema alternativu nije bilo sporenja, jer samo Srbija, porodica i život nemaju alternativu. To pitanje je složeno i nema crno-belih pozicija. Nikada ne treba reći neću, ali kada kažete hoću treba reći i pod kojim uslovima – objasnio je Nikolić, napominjući da to ne znači promenu stava SNS u politici prema Evropskoj uniji, „jer su naprednjaci za EU“.

Lider SNS naveo je da je za njegovu stranku „crvena linija“ eventualno uslovljavanje članstva u EU priznavanjem nezavisnosti Kosova.

– Ako SNS pobedi na izborima, sa EU će se razgovarati na drugačijim principima, imajući uvek Srbiju na prvom mestu – naglasio je Nikolić.

I Vojislav Koštunica smatra da ne treba prekidati razgovore sa EU, ali da treba uspostaviti „dijalog umesto diktata i ucena“. Podsetio je da je DSS do 2008. i jednostarnog proglašenja kosovske nezavisnosti podržavala evropsku integraciju Srbije i dala svoj doprinos, ali da se situacija promenila.

– Srbija ima pravo da na miran i demokratski način brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet – rekao je Koštunica i dodao da se DSS ne slaže s politikom „uslovljavanja i diktata“ kojoj su sklone najmoćnije članice Unije.

Odgovarajući na pitanja, lideri SNS i DSS su napomenuli da o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima i predizbornim koalicijama nisu razgovarali, ali su najavili redovne mesečne sastanke na kojima će se dogovarati o daljim akcijama.

– Ako može, može, ako ne može – imamo isti cilj i razgovaraćemo posle izbora. DSS je opcija s kojom SNS želi da sarađuje, jer su naše dve stranke sudbinski određene da sarađuju u nastojanju da se raspišu izbori.

Nema razloga da budemo suprotstavljeni i naš jedini politički suparnik su DS i Boris Tadić – naglasio je Nikolić.

Na pitanje novinara „šta se to promenilo, pa je odlučio da dođe na noge Nikoliću“, Koštunica je odgovorio da je prihvatio poziv SNS za razgovore „rukovodeći se važnošću teme“ i da nije neobično što je sastanak održan u prostorijama naprednjaka.

Na sastanku delegacija dve stranke učestvovali su i visoki funkcioneri DSS Slobodan Samardžić, Marko Jakšić i Petar Petković, odnosno Aleksandar Vučić i Jorgovanka Tabaković iz SNS. Vučić jedini od pomenutih nije prisustvovao zajedničkoj konferenciji za novinare.

 

Reakcija DS

Reagujući na stavove Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice, DS je juče saopštila da je „dogovorom SNS i DSS o zajedničkom delovanju formirana antievropska i nacionalistička koalicija, koja ima za cilj da izoluje Srbiju i udalji je od EU i razvijenog sveta“. „Potpuno je jasno da SNS nije nikakva evropska snaga, kako su pokušavali da se u javnosti, već stranka bez ideologije i političke vizije, koja dnevno menja stavove u pokušaju da dođe do gole vlasti“, saopštila je DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari