Ukoliko pobedim na izbornoj skupštini stranke 12. oktobra, nastaviću politiku DSS. To je evroskeptična politika, koja se protivi i priključenju NATO-u.

Međutim, to nije sasvim izvorna politika stranke, jer je DSS prilikom svog osnivanja bio evrofilna stranka koja je sa dobrim razlozima 2006. godine lagano počela da razvija evroskepsu, koju je onda pretočila u politiku neutralnosti na izborima 2012. godine, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, odgovarajući na pitanje da li će nastaviti izvornu politiku DSS.

Kako vidite saradnju sa EU?

– Mi treba da sarađujemo sa Unijom i kao država i kao stranka. Na bilateralnom planu treba da sarađujemo sa svim državama, ali nije potrebno da se priključujemo EU.

Ko bi vam bili politički partneri, ukoliko na sledećim izborima pređete cenzus. Da li je to DS, SNS ili biste koaliciju tražili u formiranju desnog centra?

– Jedna od novina u mojoj političkoj platformi je formiranje nacionalnog bloka koji bi činili svi oni pojedinci, udruženja, formalna i neformalna, i stranaka kojima je na srcu sloboda i suverenitet Srbije. Neću da krijem, jer bi to u ovom trenutku bile Dveri, Srpski liberalni savez i svi oni koji naprave otklon od sadašnje politike. U ovom trenutku ne možemo da sarađujemo niti sa SNS, ali ni sa DS, jer su to stranke koje imaju evrofanatični karakter. Koštunica je napravio jedan neformalni nacionalni blok prilikom izglasavanja Ustava, ali je prva taj blok napustila DS. Posle se SRS pretvorila većim delom u SNS, pa je zajedno sa SPS takođe napustila te nacionalne ideje i zato ne vidimo kako bismo sa njima sarađivali.

Vaš protivkandidat se zalaže za punu nezavisnost u unutrašnjoj i spoljnoj politici, a Vi za politiku okretanja ka istoku i Rusiji?

– Ne mogu da komentarišem ideje mog protivkandidata, ali mogu da kažem da je prosto veštački da pravimo distancu između Brisela i Moskve. Za Brisel, ka kome se uputila država, formirane su sve institucije – skupštinski Odbor za evropske integracije, Kancelarija za pridruživanje, glavni pregovarač i ministar. Sa druge strane, za saradnju sa Rusijom ne postoji niko. Ne postoji Kancelarija, koja postoji u jednoj Austriji, članici EU, i ima 519 zaposlenih. Negde u budućnosti, da bismo došli do neutralnosti Srbije, morali bismo da napravimo balans i približavanjem Rusiji. Tako bismo pokazali da nismo sami, jer Brisel će tražiti veoma brzo da uvedemo sankcije Rusiji kako bismo upodobili svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Brisela. Moja je teza nikad i nigde protiv Rusije, jer Moskva nikada od nas nije tražila deo teritorije, nikad nas nije bombardovala i imamo fantastičan sporazum o trgovini.

Šta je Koštunica za vas?

– Za mene Koštunica ostaje simbol stranke, njen osnivač, veliki državnik i političar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari