Treba sve uraditi da se međusobna saradnja dve bratske države podigne na najveći mogući nivo, poručili su predsednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare juče na Cetinju.


„Srbija je apsolutno na putu da sa Crnom Gorom sarađuje kao što sarađuje sa sobom samom, a pritom ne dirajući u ono što Crna Gora predstavlja – članicu UN, svoju državu na svome i ne svojatajući je. Želeo bih da se zajedno razvijamo i rastemo, bliže nego mnogi drugi, koji nažalost danas bolje sarađuju nego što mi to radimo“, istakao je predsednik Nikolić, konstatujući da je u odnosima dve zemlje postojao nepotreban zastoj.

Predsednik Srbije boravio je juče u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori, tokom koje je razgovarao s predsednikom Vujanovićem, premijerom Đukanovićem i predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima srpske zajednice.

Nikolić je posle sastanka s Vujanovićem izjavio i da spor između SPC i kanonski nepriznate CPC, za razliku od primera Makedonije, ne opterećuje odnose dve države.

Vujanović je naglasio da odnosi između Podgorice i Beograda idu uzlaznom putanjom, kao i da Crna Gora podržava da Srbija što pre dobije datum pregovora sa EU. Naveo je i da je Crna Gora spremna da obezbedi da se prava srpske zajednice u toj državi potpuno realizuju, dodajući da Podgorica očekuje isto i za crnogorsku zajednicu u Srbiji.

Vujanović je naveo i da je u mandatu prethodnog predsednika Srbije Borisa Tadića bilo određenog mešanja iz njegovog kabineta u unutrašnje odnose Crne Gore, što „svakako nije doprinosilo dobrim odnosima“.

Obojica predsednika su, odgovarajući na pitanje novinara da li ova u danu raspisivanja predsedničkih izbora u Crnoj Gori zapravo znači podršku Vujanoviću u trci za novi mandat, istakli da između te dve teme nema nikakve veze. „Poseta je ugovorena ranije, nisam znao da su raspisani izbori dok mi vi to niste rekli“, kazao je Nikolić, ističući da su izbori „stvar Crne Gore i građana Crne Gore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari