Sastanak ministara spoljnih poslova i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana od velike je važnosti za Srbiju, ali i za čitav region ne samo zbog evropskih integracija već i zbog poruke koja se u atmosferi uzburkanih strasti, posle prošlonedeljnog incidenta na utakmici Srbija-Albanija, šalje, a to je da je saradnja jača od nasilja i da se problemi mogu rešavati samo razgovorom, kažu sagovornici Danasa.


Skupu, koji je održan juče u hotelu Metropol, privi put od proglašenja nezavisnosti Kosova prisustvovala je i zvanična delegacija Kosova u kojoj su bili šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj i ministar za ekonomski razvoj Fadilj Ismailji, što je posebno važno za nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Učestvovala je i delegacija Albanije u kojoj su bili ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati i ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj. Njihov dolazak je značajan uzimajući u obzir odlaganje posete Srbiji albanskog premijera Edija Rame.

Sastanku na temu „Ekonomsko upravljanje i povezanost“ su osim predstavnika Kosova, Albanije i Srbije prisustvovali su i šefovi diplomatija i ministri ekonomije Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, kao i potpredsednik EK Jirki Karainen i odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File, specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio, i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović. Glavne teme razgovora bile su programi koji mogu da podstaknu privredni rast, pospešivanje rukovođenja ekonomijom i reformama i privlačenje privatnih investicije u region. Ovaj sastanak je dogovoren u Berlinu, 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, za naš list ističe da je u atmosferi koja je stvorena zbog incidenta na fudbalskoj utakmici održavanje ovog skupa dobra poruka.

– Poruka je da se regionalna saradnja ne sme ugroziti i da je ona jača od nasilja, kao i da se problemi lakše rešavaju ako zemlje razgovaraju. Zbog svih okolnosti, imam donekle razumevanja za srpsku diplomatiju koja je pokušala da skup ne bude u centru medijske pažnje. Međutim, veći i bolji efekti bi se postigli da se to nije radilo – ukazuje Janjić.

On podseća da je ovo prvi skup u Beogradu na kojem učestvuju zemlje regiona, a na kojem je i Kosovo i da su na njemu pokrenute vrlo praktične, konkretne i važne teme.

– Nadam se da će takvih skupova biti još dok se ne realizuju važni regionalni projekti – navodi Janjić.

Borislav Stefanović, potpredsednik DS i nekadašnji šef tima za tehničke pregovore sa Prištinom, za Danas kaže da su skupovi poput ovog potrebni i korisni jer se time približavaju i normalizuju odnosi.

– Problem je što vlast takve skupove organizuje ne zato što zaista želi mir i suživot koji će doprineti stabilnosti u regionu već zbog nekog štikliranog boksa u rasporedu evropskih integracija. Vlast nije želela da ovaj skup bude vidljiv široj javnosti jer ne želi da izgubi epitet turbopatriota, kako Vlada samu sebe vidi. U tom kontekstu, naša spoljna politika ne postoji i vodi se od danas do sutra, navodi Stefanović.

On izjavu ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja da Beograd i Priština treba da potpišu mirovni sporazum pre ulaska Srbije u EU vidi kao deo kosovske politike da sporazum koji će biti potpisan naziva mirovnim, dok će ga Beograd nazivati sporazumom o regulisanju odnosa. Stefanović dodaje da na sporazumu insistira Nemačka i će formalno biti deo poglavlja 35.

Gimnih formula

Regionalni skup u Beogradu se održava po gimnih formuli, koju inače ministri spoljnih poslova EU ponekad koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke i na kojoj su predstavljeni samo imenom, bez imena država i državnih simbola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari