Izvršni odbor Srpske napredne stranke isključio je iz SNS Sašu Mirkovića, predsednika Skupštine grada Zaječara, i zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića, jer nisu podneli ostavke na jednu od funkcija, potvrdio je juče za Danas Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

Međutim, kako Danas saznaje, ta odluka o isključenju dvojice viđenijih naprednjaka po svemu sudeći nije konačna, jer će poslednju reč ipak dati Glavni odbor SNS.

„Želim da verujem da će se neki koji nisu dobro pročitali Statut ponovo latiti čitanja. Jer član Glavnog odbora stranke koji je biran na Skupštini stranke ne isključuje se dekretom Izvršnog odbora, koji je ovom prilikom preuzeo ulogu Glavnog odbora. Glavni odbor je viši organ stranke i sve što imam da kažem na ovu temu reći ću na GO kad on bude zakazan. To su stvari koje se raspravljaju na unutarstranačkim organima i krivo mi je što nas ljudi iz Izvršnog odbora nisu pozvali da kažemo šta imamo. Osim toga trebalo bi da se zna da sam u SNS ušao svojevoljno, zajedno sa grupom građana, jer volimo tu stranku. Ostavku na mesto predsednika Skupštine Zaječara ponudio sam još 8. septembra, ali odbornici nisu prihvatili tu moju ostavku“, rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije Saša Mirković, dodajući da smatra da je dobro radio u prethodnom periodu i da su građani Zaječara ponosni zato što imaju i svog predstavnika u parlamentu Srbije.

Mirković nije hteo da komentariše da li je Radomir Nikolić prekršio Statut stranke, ali je umesto odgovora čestitao SNS šestogodišnjicu postojanja. Upitan da li će ostati i dalje poslanik, on je rekao da najnormalnije učestvuje u radu parlamenta, a na pitanje u kakvim je odnosima sa ostalim članovima poslaničkog kluba SNS, odgovorio je da je „malopre pio kafu sa Zoranom Babićem“. Mirković nije želeo da obelodani da li je nakon odluke IO razgovarao sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem, napominjući da je to unutarstranačka stvar.

Upitan da li će, ipak, podneti ostavku na jednu od funkcija ukoliko i Glavni odbor SNS potvrdi odluku o isključenju iz stranke, Mirković je odgovorio da ne želi da licitira „šta bi bilo kad bi bilo. Objasnio je da nije član ni upravnog, ni nadzornog odbora, već da je član predstavničkog tela i da njegova ukupna primanja iz parlamenta Srbije i skupštine Zaječara iznose 60.000 dinara, što je malo više od prosečnih primanja u Srbiji.

I zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković potvrdio je juče da je odlukom Izvršnog odbora SNS isključen iz te stranke, jer se nije odrekao jedne od funkcija koje je obavljao. Slavković objašnjava da je isključen iz članstva jer nije podneo ostavku na mesto člana Skupštine Privrednog društva „Jugoistok“. I on smatra da je odluka Izvršnog odbora neracionalna i nezakonita i da neće podneti ostavku na mesto zamenika gradonačelnika, ali da očekuje da bude pokrenut postupak za njegovo razrešenje.

Nikolić: Instrukcije odbornicima

Radomir Nikolić juče je naveo samo da je Mirković isključen jer nije ispunio odluku GO stranke i nije podneo ostavku na jednu od funkcija. „Pošto je isključen iz stranke, naši odbornici će dobiti instrukcije da ga smene sa mesta predsednika Skupštine grada Zaječara“, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari