Evropska komisija i Evropski savet za spoljne poslove su dostavili Savetu ministara i državama članicama EU preporuku za otvaranje poglavlja 35 – o Kosovu, ističe u izjavi za Danas Maja Kocijančić, portparolka Federike Mogerini, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije.


Na pitanje kako komentariše izjave srpskih zvaničnika da se poglavljem 35 od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova, portparolka Federike Mogerini kaže da je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju poglavlja.

„U skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Evropska komisija i EEAS su pripremili i dostavili Savetu ministara svoju ocenu o napretku u dijalogu i predložili državama članicama otvaranje poglavlja 35. Procena se odnosi na razmatranje sporazuma postignutih u dijalogu, odnosno otvorena pitanja u primeni. Sada je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju ovog poglavlja“, ističe portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU za naš list.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče novinarima u Jagodini da, „ukoliko pred Srbiju budu postavljeni nemogući uslovi čije ispunjenje bi značilo da se pogazi srpska zastava, on u tome neće učestvovati i da je onda vreme za izbore“.

„Ja nemam pravo da menjam pravac Republike Srbije i neću to da radim. Ako budem video da se postavljaju nemogući uslovi, koje Srbija ne može da ispuni, jer bi time morala da zgazi svoju zastavu, u tome neću da učestvujem i onda je vreme za izbore“, rekao je Vučić i dodao: „Onda je vreme za neke druge ljude, da pobede sa drugim platformama, ja svoju da menjam ne mogu, to bi govorilo o mojoj lošoj proceni i to je mislim pošteno“.

Vučić je naglasio da je podršku naroda dobio na politici evropskih integracija, da je Srbija marljivo i vredno radila, da očekuje zbog toga otvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine, i naglasio da on tu svoju politiku neće menjati.

On je povodom platforme u 36 tačaka za pregovaračko poglavlje 35, koje se bavi pitanjem Kosova, i u kojoj se nalaze uslovi koje Srbija navodno ne može da ispuni, rekao da će o tome razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Nemačkom i SAD, zemljama koje su, kako je rekao, uticale na različite načine i i dalje utiču na to kako će ta platforma izgledati.

„Što se tiče platforme moraćete da pitate stručnjake iz EU, oni se sada pitaju kako smo došli do platforme, koja članica nam je dostavila, ali to je njihovo unutrašnje pitanje, od nas to svakako neće saznati jer dostavili su nam je prijatelji pa smo imali priliku da vidimo koliko je to loš papir“, rekao je Vučić.

Upitan da li je u svojoj ranijoj izjavi povodom platforme zapravo najavio održavanje referenduma, on je rekao da se nikada nije krio iza referenduma, iako nekada i to mora da se uradi, ali da ukoliko uslovi budu nemogući, nije vreme za referendum već izbore.

Srpski premijer rekao je i da danas verovatno ići u Brisel na razgovore o nastavku dijaloga sa Prištinom, ali da konačna odluka o tome još nije doneta. „Još nismo doneli konačnu odluku, konsultujem se sa državnim rukovodstvom, ali verovatno ćemo ići“, rekao je Vučić novinarima. On je rekao da je njegov stav da se ide u Brisel kako se ne bi ostavio prostor tumačenjima da Srbija nije spremna za razgovor. Prema njegovim rečima, platforma za pregovaračko poglavlje 35 sutra nije tema, već nastavak razgovora sa kosovskometohijskim Albancima. „To nije direktno vezano za platformu“, rekao je Vučić.

„Odluka u interesu države“

Aleksandar Vučić je rekao da odluku o raspisivanju izbora neće donositi rukovodeći se stavovima predsednika države ili potpredsednika vlade, kao ni interesima SNS, već interesima države. „To da li će neko da podržava ili ne podržava održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ne znači ništa jer ako ja, kao premijer, podnesem ostavku, izbora mora da bude“, rekao je Vučić novinarima upitan da prokomentariše stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji smatra da izbori sada nisu potrebni. Vučić je rekao da Nikolić, kao i lider socijalista i potpredsednik vlade Ivica Dačić mogu da imaju svoje stavove, ali da bi voleo da su mu to rekli u četiri oka, a ne po novinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari