Čvršći savez naprednjaka i DSS u ovom trenutku nije realan, zbog razlike koja među nama postoji po pitanju odnosa prema EU. Ali, to što nećemo praviti koaliciju ako budućnost Srbije vidimo na različite načine, ne znači da nećemo naći minimum zajedničkog imenitelja da se borimo i suprotstavimo lošoj vlasti – ističe u razgovoru za Danas Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, i dodaje da su naprednjaci zadovoljni što su dve stranke otpočele dijalog.

 

Kažete da se SNS i DSS razlikuju po pitanju odnosa prema EU, a u čemu se slažete?

– Slažemo se u tome da vlast, odnosno DS, loše obavlja posao vođenja države, da su Srbiji potrebni vanredni parlamentarni izbori i promene, ali i da je ekonomska situacija u zemlji katastrofalna i da to treba menjati.

Bez obzira na vaš stav da Srbiju vidite u EU, saglasni ste s Koštunicom da „Evropa ima alternativu“?

– To je pogrešno shvaćeno. Rekli smo da je za nas dozvoljeno da kažemo da samo Srbija nema alternativu. To znači da ako nam sutra neko kaže „nećete biti članica EU“, ne moramo zbog toga da skočimo kroz prozor. To je smisao izjave da EU ima alternativu. SNS je za ulazak Srbije u Uniju, i mi ništa nismo promenili u svom odnosu prema Evropi. No, naravno da se ne slažemo po svim pitanjima ni sa Evropom, naročito razlike postoje kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Ali, za sada niko nije postavio uslov da priznamo nezavisnost Kosova. Ukoliko bi to pitanje ipak bilo postavljeno, pitali bismo građane na referendumu šta misle o tome.

Analitičar Milan Nikolić kaže da između DSS i SNS nije problem u viđenju EU, već u tome ko će biti vođa opozicije?

– Svakome je danas jasno ko je vođa opozicije. Naš ključni problem su naše programske razlike.

Da li očekujete da će vam evropski partneri zameriti na približavanju DSS?

– Ne vidim gde smo se to približili. Na dijalogu niko ne može da nam zameri.

DS tvrdi da SNS nije nikakva proevropska snaga i da ste bez ideologije?

– To su smešne priče. Za razliku od njih, mi smo zaista politička stranka, jer nemamo multimilionere koji su teški od 200 do 300 miliona evra. Nemamo ljude koji kontrolišu sve medije i koji vrše pritisak na sve one koji misle drugačije. Njihove komentare vidim samo kao izraz straha i histerije.

Šta mislite o podizanju optužnice protiv Bogoljuba Karića?

– Naprednjaci se razlikuju od DS i u tome što mi ne utičemo na rad tužilaštva i sudova. To je naš evropski karakter. Od nas nećete čuti da je neko ko je kamenicama gađao policajce oslobođen krivičnog gonjenja u privatnom razgovoru. Nećete čuti da utičemo na tužilaštvo, kao što vlast utiče u „aferi kofer“, na primer. Zato neću ni da se mešam u postupak protiv Karića. Očigledno je da se plaše njegovog povratka i onoga što bi mogao da kaže, jer on nije davao pare nama, već ljudima iz DS.

Nećete valjda da kažete i da afera sa SVM na Jutjubu ima veze s naprednjacima?

– Ima direktne veze s nama i ovom prilikom se izvinjavamo Ištvanu Pastoru, jer smo mu za ovu aferu mi krivi, iako ni krivi ni dužni. No, to je odnos njegovih koalicionih partnera DS i LSV prema njemu. Pastor je veliki gospodin i mi ćemo i ubuduće sarađivati s njim.

Dragoljub Mićunović smatra da DS ipak može u koaliciju sa SNS, ukoliko u potpunosti prihvatite njihov program?

– Hvala Mićunoviću na ponudi, ali mi je odbijamo, zato što mislimo da imamo bolji program i bolje ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari